Naar inhoud springen

Sion: verschil tussen versies

905 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 24:
Men zou kunnen denken dat de berg Sion in het noorden van de stad was, maar de woorden kunnen ook betekenen dat aan de noordzijde van Sion de stad van de grote Koning, dat is Jeruzalem, lag. De psalm ziet op het toekomstige vrederijk. Sion, dat als een deel van Jeruzalem gefaald heeft, zou worden omgeploegd als een akker en dat was eeuwenlang de toestand (Mich. 3:12).
 
'''WoonplaatsBerg van Gods heiligheid, waar God woonde.''' God woonde eertijds op de berg Sion<blockquote>''Jes 8:18  Ziet, ik en de kinderen, die mij de HEERE gegeven heeft, zijn tot tekenen en tot wonderen in Israël, van den HEERE der heirscharen, <u>Die op den berg Sion woont</u>.'' (SV)</blockquote>Hij woonde eertijds in Sion, d.i. Jeruzalem.
 
<blockquote>''Ps 76:2 (76-3) En in Salem is Zijn hut, en Zijn woning in Sion. (SV)''</blockquote>
<blockquote>''Ps 76:2 (76-3) En in Salem is Zijn hut, en Zijn woning in Sion. (SV)''</blockquote>'''Overdrachtelijke zin.''' De term Sion heeft in de Schrift dikwijls een overdrachtelijke zin. 'Sion' staat voor de tussenkomst van soevereine genade in de persoon van Gods uitverkorenen koning, toen Israël volkomen hulpeloos was en de ark was overgegaan in de handen van de vijand. De ark werd door David gebracht naar de stad van David, en dit kan ertoe hebben geleid dat Sion wordt beschouwd als het centrum en de bron van zegen (Ps. 87:2; 149:2, enz.)
 
 
De berg Sion is de berg van Gods heiligheid of de berg van Gods heiligdom. God spreekt, doelend op de berg [[Sion]], van 'de berg van Mijn heiligheid' (of 'van Mijn heiligdom').<blockquote>''Ps 2:6  Ik toch heb Mijn Koning gezalfd over Sion, den berg Mijner heiligheid. (SV)''</blockquote><blockquote>''Ps 2:6  ‘Zelf heb ik hem gewíjd, mijn kóning,   — op de Sion, het gebérgte ván mijn héiligdom!’'' (NaB)</blockquote><blockquote>''Jes 11:9  Men zal nergens leed doen noch verderven op den gansen berg Mijner heiligheid; want de aarde zal vol van kennis des HEEREN zijn, gelijk de wateren den bodem der zee bedekken.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Jes 11:9  Ze zullen geen kwaad doen en geen verderf stichten op heel de berg van mijn heiligdom, - want vervuld zal het land zijn van kennis van de ENE, zoals wateren die de zee overdekken. (NaB)''</blockquote>'''Overdrachtelijke zin.''' De term Sion heeft in de Schrift dikwijls een overdrachtelijke zin. 'Sion' staat voor de tussenkomst van soevereine genade in de persoon van Gods uitverkorenen koning, toen Israël volkomen hulpeloos was en de ark was overgegaan in de handen van de vijand. De ark werd door David gebracht naar de stad van David, en dit kan ertoe hebben geleid dat Sion wordt beschouwd als het centrum en de bron van zegen (Ps. 87:2; 149:2, enz.)
 
'''Dochters van Sion.''' Het begunstigde volk van God wordt vaak aangesproken als 'dochters van Sion', vooral in de Profeten. De dochters van Sion worden verantwoordelijk gehouden gehouden voor hun eigenzinnigheid en gestraft, maar ze worden ook in het vooruitzicht gesteld van de toekomstige voorspoed. In deze profetieën van hun komende verheffing wordt Sion aangeduid als de zetel van de koninklijke macht van de Messias op aarde (Jes. 52:1-8; 60:14; Hebr 12:22).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.