Naar inhoud springen

Vogel: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Nederland.''' De vogels die in de Nederlandse tuinen het meest worden aangetroffen, zijn: huismus, koolmees, pimpelmees, kauw, merel, vink, Turkse tortel, houtduif, roodborst en ekster (naar een telling in de jaren 2018 en 2019).<ref>[https://nos.nl/artikel/2320501-pimpelmees-maakt-opmars-tijdens-telling-mus-soeverein-op-een.html Pimpelmees maakt opmars tijdens telling, mus soeverein op één], NOS.nl, nieuwsbericht van 27 jan. 2020.</ref>
[[Bestand:Gedicht IJsselbrug in de ochtend door H.C. ten Berge (Zuthpen).jpg|miniatuur|411x411px|Gedicht op een muur in Zutphen, Nederland.]]
'''Schepping.''' Op de vijfde dag van de schepping werden de vogels door God geschapen.<blockquote>''Ge 1:20 En God zeide: Dat de wateren wemelen van levende wezens, en dat het gevogelte over de aarde vliege langs het uitspansel des hemels. Ge 1:21 Toen schiep God de grote zeedieren en alle krioelende levende wezens, waarvan de wateren wemelen, naar hun aard, en allerlei gevleugeld gevogelte naar zijn aard. En God zag, dat het goed was. Ge 1:22 En God zegende ze en zeide: Weest vruchtbaar, wordt talrijk en vervult de wateren in de zeeen, en het gevogelte worde talrijk op de aarde. Ge 1:23 Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de vijfde dag.'' (NBG51)</blockquote>'''Naamgeving.''' Hun eerste namen ontvingen de vogels van de eerste mens, [[Adam (eerste mens)|Adam]]. God bracht ze bij hem om te zien hoe hij ze noemen zou.<blockquote>''Ge 2:19 En de HERE God formeerde uit de aardbodem al het gedierte des velds en al het gevogelte des hemels. Ook bracht Hij het tot de mens, om te zien hoe deze het noemen zou; en zoals de mens elk levend wezen noemen zou, zo zou het heten. Ge 2:20 En de mens gaf namen aan al het vee, aan het gevogelte des hemels en aan al het gedierte des velds, maar voor zichzelf vond hij geen hulp, die bij hem paste.'' (NBG51)</blockquote>'''Des hemels.''' Vogels onderscheiden zich doordat ze zich in het hemelruim voortbewegen en daar lijken thuis te horen. De Schrift spreekt dikwijls van 'de vogels des hemels'.
 
Hun eerste namen ontvingen de vogels van de eerste mens, [[Adam (eerste mens)|Adam]]. God bracht ze bij hem om te zien hoe hij ze noemen zou.<blockquote>''Ge 2:19 En de HERE God formeerde uit de aardbodem al het gedierte des velds en al het gevogelte des hemels. Ook bracht Hij het tot de mens, om te zien hoe deze het noemen zou; en zoals de mens elk levend wezen noemen zou, zo zou het heten. Ge 2:20 En de mens gaf namen aan al het vee, aan het gevogelte des hemels en aan al het gedierte des velds, maar voor zichzelf vond hij geen hulp, die bij hem paste.'' (NBG51)</blockquote>'''Des hemels'''
 
Vogels onderscheiden zich doordat ze zich in het hemelruim voortbewegen en daar lijken thuis te horen. De Schrift spreekt dikwijls van 'de vogels des hemels'.
 
Ze worden onderscheiden van 'de vissen der zee', 'het gedierte van het veld', 'het gedierte der aarde'. De hemel is hun levenssfeer, als het ware hun tehuis.<blockquote>''Ge 1:26 En God zeide: Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis, opdat zij heersen over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over het vee en over de gehele aarde en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Ge 1:28 En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Hos 2:18 Te dien dage zal Ik voor hen een verbond sluiten met het gedierte des velds, het gevogelte des hemels en het kruipend gedierte der aarde. Dan zal Ik boog en zwaard en oorlogstuig in het land verbreken, en hen veilig doen wonen. (NBG51)''</blockquote>[[Bestand:Northern Cardinal Male-27527-4.jpg|miniatuur|410x410px|''Rode kardinaal: mannetje. De kleur van het mannetje is [[Scharlaken|scharlakenrood]]. Het vrouwtje (zie hieronder) mist de heldere rode kleur.'' ]]Ze halen hun voedsel uit alle levenssferen: aarde (wormen, insecten, zaden), zee (vissen) en lucht (insecten).[[Bestand:Northern Cardinal Female-27527.jpg|miniatuur|411x411px|Rode kardinaal: vrouwtje.]]
'''Geslachtelijk verschil.''' Opvallend is het vaak grote verschil in heerlijkheid tussen het mannetje en het vrouwtje. Een voorbeeld is de rode kardinaal uit America (zie foto's).
 
'''Geslachtelijk verschil'''
[[Bestand:Northern Cardinal Female-27527.jpg|miniatuur|411x411px|Rode kardinaal: vrouwtje.]]
Opvallend is het vaak grote verschil in heerlijkheid tussen het mannetje en het vrouwtje. Een voorbeeld is de rode kardinaal uit America (zie foto's).
[[Bestand:Pair of Merops apiaster feeding detail.jpg|miniatuur|412x412px|''Paartje bijeneters. Op het oog zijn ze even prachtig, maar als je ze goed vergelijkt blijken de kleuren van het mannetje (rechts) helderder.'' ]]
Lijken ze op het eerste gezicht op elkaar, dan leert een nadere beschouwing al gauw dat het mannetje meestal een duidelijker of fraaier tekening heeft, of  helderder of sprekender kleuren toont. Voorbeelden zijn de huismus, de merel en de bijeneters (zie foto). 
 
'''Offerdier.''' In de Bijbel worden de tortelduif en 'jonge [[Duif|duiven]]' als offerdier gebruikt. Bijvoorbeeld, een man die een vloeiing heeft gehad, moest voor zijn reiniging en verzoening twee tortelduiven of twee jonge duiven brengen, één ten zondoffer en één ten brandoffer (Lev. 15:15)
'''Offerdier'''
 
In de Bijbel worden de tortelduif en 'jonge [[Duif|duiven]]' als offerdier gebruikt. Bijvoorbeeld, een man die een vloeiing heeft gehad, moest voor zijn reiniging en verzoening twee tortelduiven of twee jonge duiven brengen, één ten zondoffer en één ten brandoffer (Lev. 15:15)
 
'''Raadsels'''
 
'''Raadsels.''' Sommige vogels hebben vreemde gewoonten en raadselachtige vermogens. Een koekoek legt zijn eieren in het nest van een andere vogelsoort. Het koekoeksjong groeit op, zonder het voorbeeld van andere een koekoek. Hoe weet het dat het met de vogeltrek de lange reis naar Africa moet maken? En hoe weet het welke weg het naar Africa moet nemen? Deze vragen zijn raadsels waarop we anno 2004 nog geen antwoord hebben. Uiteraard weten we dat God de koekoek dat vermogen heeft gegeven.
 
De trek van vogels naar het zuiden is geen rechte lijn, maar zigzaggend. Ze kiezen een route die voor hen het beste is.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.