Naar inhoud springen

Prostitutie: verschil tussen versies

31 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Prostitutie''' of hoererij is betaalde seks, buiten het huwelijk. Prostitutie is een oneerbaar en onoorbaar bedrijf, een maatschappelijke zonde die in de Bijbel...')
 
Regel 87:
In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen legale en illegale prostitutie. Maar in Israël waren, onder Gods wet, mannelijke of vrouwelijke prostituées niet toegestaan.  <blockquote>''De 23:15 Gij zult een knecht aan zijn heer niet overleveren, die van zijn heer tot u ontkomen zal zijn.'' ''De 23:16 Hij zal bij u blijven in het midden van u, in de plaats, die hij zal verkiezen, in een van uw poorten, waar het goed voor hem is; gij zult hem niet verdrukken.'' ''De 23:17 Er zal geen hoer zijn onder de dochteren van Israël; en er zal geen schandjongen zijn onder de zonen van Israël.'' ''De 23:18 Gij zult geen hoerenloon noch hondenprijs in het huis des HEEREN, uws Gods, brengen, tot enige gelofte; want ook die beiden zijn den HEERE, uw God, een gruwel.'' (SV)</blockquote>In het Nieuwe Testament is hoererij een zonde en een werk van het vlees (Gal. 5:19), waarvan gelovigen zich hebben te onthouden (1 Thess. 4:3)<blockquote>''1Co 6:13 De spijzen zijn voor de buik, en de buik is voor de spijzen, maar God zal zowel het een als het ander te niet doen. Maar het lichaam is niet voor de hoererij, maar voor de Heer, en de Heer voor het lichaam. (...) 1Co 6:18 Ontvlucht de hoererij! Elke zonde die een mens doet, gaat buiten het lichaam om, maar wie hoereert, zondigt tegen zijn eigen lichaam.'' (TELOS)</blockquote>De apostelen en oudsten te Jeruzalem schreven de gelovigen uit de heidense volken aan om zich te onthouden van hoererij (Hand. 15:20). De apostel Paulus schrijft:<blockquote>''Efe 4:17  Dit nu zeg en betuig ik in de Heer, dat u niet meer moet wandelen evenals de volken wandelen in de vruchteloosheid van hun denken,  Efe 4:18  verduisterd in hun verstand, vreemd aan het leven van God, wegens de onwetendheid die in hen is, wegens de verharding van hun hart. Efe 4:19  Afgestompt in hun gevoelens hebben zij zich overgegeven aan de losbandigheid om alle onreinheid gretig te bedrijven.'' (TELOS)</blockquote>Vreemd aan het leven van God, onwetendheid, verharding, afstomping, losbandigheid, alle onreinheid, gretig bedrijven — het zijn dingen die in de prostitutie gevonden worden, bij de hoerenloper en bij de hoer.
 
Veel prostituees komen via '''mensenhandel''' tot hun oneerbaar beroep. In zijn eerste brief aan Timótheüs spreekt de apostel Paulus van mensenrovers en – handelaars:<blockquote>''1Ti 1:10 hoereerders, hen die bij mannen liggen, mensenrovers, leugenaars, meinedigen en al wat verder ingaat tegen de gezonde leer,'' (TELOS)</blockquote>Het door ‘mensenrovers’ vertaalde woord komt van het Griekse ''andrapodistes'' en komt één keer in het Nieuwe Testament voor. Een ''andrapodistes'' is een slavenhandelaar, kidnapper, mensendief: iemand die vrije mensen ten onrechte tot slaaf maakt, of iemand die slaven van een ander steelt en verkoopt.
 
<blockquote>''1Ti 1:10 hoereerders, hen die bij mannen liggen, mensenrovers, leugenaars, meinedigen en al wat verder ingaat tegen de gezonde leer,'' (TELOS)</blockquote>
Ook Exodus 21:16 en Deuteronomium 24: 7 gaan over het kwaad van mensenroof. <blockquote>''Ex 21:16 Verder, zo wie een mens steelt, hetzij dat hij dien verkocht heeft, of dat hij in zijn hand gevonden wordt, die zal zekerlijk gedood worden. (SV)''
 
Het door ‘mensenrovers’ vertaalde woord komt van het Griekse ''andrapodistes'' en komt één keer in het Nieuwe Testament voor. Een ''andrapodistes'' is een slavenhandelaar, kidnapper, mensendief: iemand die vrije mensen ten onrechte tot slaaf maakt, of iemand die slaven van een ander steelt en verkoopt.
''De 24:7 Wanneer iemand gevonden zal worden, die een ziel steelt uit zijn broederen, uit de kinderen Israëls, en drijft gewin met hem, en verkoopt hem; zo zal deze dief sterven, en gij zult het boze uit het midden van u wegdoen.'' (SV)</blockquote>Mensenroof is een gruwelijk kwaad in de ogen van God die recht en vrijheid wil voor de mensen.
 
Ook Exodus 21:16 en Deuteronomium 24: 7 gaan over het kwaad van mensenroof.
 
Ook Exodus 21:16 en Deuteronomium 24: 7 gaan over het kwaad van mensenroof. <blockquote>''Ex 21:16 Verder, zo wie een mens steelt, hetzij dat hij dien verkocht heeft, of dat hij in zijn hand gevonden wordt, die zal zekerlijk gedood worden. (SV)''</blockquote>
 
<blockquote>''De 24:7 Wanneer iemand gevonden zal worden, die een ziel steelt uit zijn broederen, uit de kinderen Israëls, en drijft gewin met hem, en verkoopt hem; zo zal deze dief sterven, en gij zult het boze uit het midden van u wegdoen.'' (SV)</blockquote>Mensenroof is een gruwelijk kwaad in de ogen van God die recht en vrijheid wil voor de mensen.
 
Mensenroof is een gruwelijk kwaad in de ogen van God die recht en vrijheid wil voor de mensen.
 
== Aanpak ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.