Naar inhoud springen

Demon: verschil tussen versies

531 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 57:
Oude filosofen spraken van demonen heel anders dan de manier waarop ze worden beschreven in de Schrift. Zo Plato zegt: "Elke demon is een middenwezen tussen God en het sterfelijke. God is wordt niet direct benaderd door de mens, maar alle handel en verkeer tussen goden en mensen wordt uitgevoerd door de bemiddeling van demonen." Dit denkbeeld, dat God benaderd kan worden door middel van demonen of halfgoden, is een leugen van satan. Op een vergelijkbare manier bidden de rooms-katholieken tot de Maagd en de heiligen opdat deze voor hen pleiten.
 
== Gezag en machtUitdrijving van Jezus, de Bevrijderdemonen ==
 
=== Uitdrijving door de Heer Jezus ===
Demonen zijn, niettegenstaande hun bewegingsvrijheid en mogelijkheden, onderworpen aan het gezag en de macht van Jezus. Een geval waaruit dit blijkt deed zich voor in de synagoge te [[Kapernaüm]].<blockquote>''Mr 1:23 En terstond was er in hun synagoge een mens met een onreine geest en hij riep de woorden uit: Mr 1:24 Wat hebben wij met U te maken, Jezus, Nazarener? Bent U gekomen om ons te verderven? Ik weet Wie U bent: de Heilige van God. Mr 1:25 En Jezus bestrafte hem en zei: Zwijg en ga uit van hem. Mr 1:26 En de onreine geest liet hem stuiptrekken en ging met luider stem roepend van hem uit. Mr 1:27 En zij stonden allen verbaasd, zodat zij zich onder elkaar aldus afvroegen: Wat is dit? Welke nieuwe leer is dit? Want met gezag gebiedt Hij zelfs de onreine geesten en zij gehoorzamen Hem! Mr 1:28 En het gerucht over Hem ging terstond overal uit in de hele omgeving van Galilea.'' (TELOS)</blockquote>De geest erkent impliciet Jezus' macht om hem te verderven (vers 24). Jezus bestraft deze demon en drijft hem uit. De geest moet gehoorzamen. De Heer gebiedt.<blockquote>''Mr 1:34 En Hij genas velen die aan allerlei ziekten leden, en vele demonen dreef Hij uit; en Hij liet de demonen niet toe te spreken, omdat zij wisten Wie Hij was.'' (TELOS)</blockquote>In Kapernaüm deed hij uit vele kwalijk gestelde mensen, die bij Hem gebracht werden, demonen uitgaan.<blockquote>''Lu 4:40  Toen nu de zon onderging, brachten allen die zieken met allerlei kwalen hadden, ze tot Hem; en Hij legde ieder van hen de handen op en genas hen.  Lu 4:41  En <u>er gingen van velen ook demonen uit</u>, terwijl zij de woorden riepen: U bent de Zoon van God! En Hij bestrafte hen en liet hun niet toe te spreken, omdat zij wisten dat Hij de Christus was.'' (Telos)</blockquote>
 
=== Uitdrijving door Jezus' leerlingen ===
Jezus gaf op een gegeven ogenblik aan zijn twaalf leerlingen 'kracht en macht' om demonen uit te drijven. <blockquote>''Lu 9:1  Hij nu riep de twaalf samen en gaf hun kracht en macht over alle demonen en om ziekten te genezen. Lu 9:2  En Hij zond hen uit om het koninkrijk van God te prediken en de zieken gezond te maken. (Telos)''</blockquote>Die kracht en macht ontvangen zij in verband met hun zendingsopdracht om het koninkrijk van God bekend te maken.
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.