Naar inhoud springen

Brief aan de Efeziërs: verschil tussen versies

713 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 25:
 
== Inhoud ==
In het voorwoord van een beschouwing over de brief schreef een uitgever: "Het hoogste standpunt van de gelovige, de grootste zegeningen in Christus, worden in deze brief ontwikkeld. Verborgenheden, in het bijzonder die over de gemeente, zijn door de apostel in deze brief onthuld."<ref>H. Medema in het 'Woord vooraf' van de beschouwing ''Zegen en strijd'' door Matta Behnam.</ref>
Deze brief van Paulus overstijgt al zijn overige brieven zowel qua stijl als inhoud. De manier waarop Paulus de rijkdom van Gods kinderen verwoord is subliem. Iemand noemde deze brief "''de derde hemel brief''" van Paulus, want in dit schrijven vinden we zowel de diepten van verlorenheid als de hoogten van de verlossing. De brief is ook wel genoemd "''de Alpen van het Nieuwe testament''" want hier beklimmen we stap voor stap de Godsberg om tensloitte te komen op het hoogst haalbare punt dat een mens ooit kan bereiken in de tegenwoordigheid van God zelf.
 
Deze brief van Paulus overstijgt al zijn overige brieven zowel qua stijl als inhoud. De manier waarop Paulus de rijkdom van Gods kinderen verwoord is subliem. Iemand noemde deze brief "''de derde hemel brief''" van Paulus, want in dit schrijven vinden we zowel de diepten van verlorenheid als de hoogten van de verlossing. De brief is ook wel genoemd "''de Alpen van het Nieuwe testament''" want hier beklimmen we stap voor stap de Godsberg om tensloittetenslotte te komen op het hoogst haalbare punt dat een mens ooit kan bereiken in de tegenwoordigheid van God zelf.
 
Een steeds terug kerende uitdrukking in de Efeze-brief is "''in Christus''" b.v. Ef. 1:1; 1:3; 1:4; 1:7; 1:11; 1:13 enz. Deze uitdrukking betekent dat christenen zich mogen vereenzelvigen met het lijden, sterven en de opstanding van Christus, en alle genoemde zegeningen ontvangen we in nauwe gemeenschap met Hem. 
 
Naast alle verheven zaken is Paulus ook heel praktisch als hij spreekt over het huwelijk, de opvoeding, gehoorzaamheid, leiding geven en geestelijke strijd. Want onze wandel moet overeenstemmen met onze hoge roeping.
 
Centraal in alles staat de gedachte dat de groepen heiligen, uit de Joden én de heidenen, één gemeente vormen, die het lichaam van Christus is, waarvan de heiligen leden zijn en Christus het hoofd is. De Vader heeft Christus niet alleen een lichaam bereid om hier op aarde in te lijden, maar ook een geestelijk lichaam (de gemeente) waarin Christus zal worden verheerlijkt. Die gemeente wordt vergeleken met een tempel, met een lichaam en met een bruid.
 
Centraal in alles staat de gedachte dat de gemeente het lichaam van Christus is en de gelovigen leden van dat lichaam. De Vader heeft Christus niet alleen een lichaam bereid om hier op aarde in te lijden, maar ook een geestelijk lichaam (de gemeente) waarin Christus zal worden verheerlijkt. Die gemeente wordt vergeleken met een tempel, met een lichaam en met een bruid. De brief aan de Colossenzen[[Kolossenzen]] is vrijwel in dezelfde tijd geschreven en bevat ook vele elementen van het onderwijs dat Paulus aan de Efeziërs gaf.
 
== Indeling en overzicht ==
Regel 85 ⟶ 89:
== Meer weten ==
Ger de Koning, ''De brief aan de Efeziërs; een verklaring van Paulus' brief, speciaal voor jou''. Zwolle: Uitgeverij Daniël, 2e druk 2015. Omvang: 203 blz. Te downloaden als [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1018.pdf pdf-bestand] van OudeSporen.nl.
 
Benham Matta, ''Zegen en strijd''. Uitgeverij H. Medema, 1964. Pagina's: 184. Oorspronkelijk in het Arabisch verschenen. Alleen nog tweedehands te verkrijgen.
 
== Bron ==
Inleiding tot de brief in de TELOS-vertaling van het Nieuwe Testament.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.