Naar inhoud springen

Majesteit: verschil tussen versies

203 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Majesteit''' is de ''titel'' van een koning(in) of keizer(in) of de ''heerlijkheid'', verhevenheid, grootsheid, hoge waardigheid, pracht, luister van iemand<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/majesteit Majesteit]. geraadpleegd op 7 maart 2020.</ref>.
 
Volgens het ''Woordenboek der Nederlandsche Taal'' betekent 'majesteit':
 
# Heerlijkheid, opperhoogheid van God (ook Christus) of van goden.
Regel 7:
# Verhevenheid, indrukwekkendheid, in vrijer toepassing, ook van datgene wat niet van een persoon uitgaat of op hem betrekking heeft.
 
<span class="floatleft">'''<span id="SUBKNOP_N10040" class="klapfont_B">+</span>'''</span>Het woord majesteit is afkomstig van het Latijnse ''Maiestas''. Het is een begrip in het antieke Romeinse recht. De majesteit of majestas van de Romeinse Republiek was de volheid van haar macht en aanzien. Wanneer men spreekt over "de" majesteit van Nederland, Amerika of een andere staat wordt de abstracte hoogste rechtsmacht en onschendbaarheid van die staat bedoeld. Wie een ambassade overvalt pleegt daarmee een aanslag op de majesteit van een land.
 
<span class="floatleft">'''<span id="SUBKNOP_N10040" class="klapfont_B">+</span>'''</span>Afleidingen van ''majesteit'' zijn ''majesteitelijk, majestueus'' (of ''majesteits'')''.'' Voorbeelden: ”De witte Jungfrau rugde boven andere bergen majesteitelijk uit”. ”Zulk een ''majestueuze'' schoonheid”
 
<span class="floatleft">'''<span id="SUBKNOP_N10040" class="klapfont_B">+</span>'''</span>''Majesteitszegel'', ook ''troonzegel'', komt voor als naam voor het zegel van souvereinen.
 
== Majesteitsschennis ==
Regel 44:
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Majesteit Majesteit], nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 7 maart 2020.
 
''Woordenboek der Nederlandsche Taal'' ('s-Gravenhage en Leiden: Martinus Nijhoff & A.W. Sijthoff, 1902), s.v. [http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M038250 Majesteit]. 
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.