Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

481 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 47:
 
== Christendom ==
Het Christendom is een erkende godsdienstminderheid. Er zijn ca. 300.000 christenen (0,4% van de bevolking)<ref>Het Internationale Genootschap voor Mensenrechten schatte in 2010 het aantal traditioneel christenen (christenen die geen ex-moslims zijn) op 250.000. zie Nieuwsartikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/iran-muslime-werden-nach-jesus-traeumen-christen.html Iran: Muslime werden nach Jesus-Traümen Christen], op Idea.de dd. 26 maart 2010.</ref>. Hun aantal daalt. Iran stond in 2008 op de derde plaats op de ''Open Doors''<nowiki/>' ranglijst Christenvervolging. Het is alleen Armeense en Assyrische christenen toegestaan om samen te komen in kerken (anno 2011). Dopen en "halleluja" roepen is verboden. Wie het doet, kan gearresteerd worden. Christenen kunnen noch bij de overheid noch bij bedrijven carrière maken.
 
Het evangelie bereikt Iraniers onder meer via christelijke satelliet-uitzendingen. De Heer Jezus openbaart zich aan niet-gelovigen onder andere in dromen. Hierdoor zijn  drugsverslaafden bevrijd en zieken genezen<ref name=":1" />. Het is moeilijk om een bijbel te verkrijgen. De overheid gaat de instroom van christelijke lectuur tegen (anno 2010)<ref name=":2">Aldus het artikel 'Geestelijke revolutie', in: ''Stem van vervolgde christenen'', een uitgave van Stichting De Ondergrondse Kerk dd. maart/april 2010.</ref>.
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|De Iraanse christen Farshid Fathi schreef uit de gevangenis:
 
'''Verdrukking.''' Iran stond in 2008 op de derde plaats op de ''Open Doors''<nowiki/>' ranglijst Christenvervolging. Het is alleen Armeense en Assyrische christenen toegestaan om samen te komen in kerken (anno 2011). Dopen en "halleluja" roepen is verboden. Wie het doet, kan gearresteerd worden. Christenen kunnen noch bij de overheid noch bij bedrijven carrière maken.
''God roept ons op om met Hem te wandelen en vlekkeloos te zijn, zoals Hij zei tegen Abraham. Tot nu toe is wandelen met Hem heerlijk en spannend. Ik ervaar beproevingen, ontberingen, rampen, mishandeling, gevangenschap, slapeloze nachten, honger, onschuld. Maar ook kennis, geduld, vriendelijkheid, de heilige Geest, echte liefde, eerlijke taal en de kracht van God.''
 
Bron: ''Stichting De Ondergrondse Kerk, nieuwsbrief,'' 16 jan 2014.
|}
Moslims uitnodigen om een kerkdienst bij te wonen is niet toegestaan (anno 2011). Moslims die christen worden kunnen zonder opgaaf van redenen worden opgepakt en gefolterd worden. Een christen die eerder een oprechte, praktiserende moslim was, kan volgens de islamitische wetten ter dood veroordeeld worden. Op afvalligheid van de islam kan de doodstraf worden opgelegd.
"Er wordt hard op de deur gebonkt. Voorganger Houmayoun kijkt verschikt op. Hij is samengekomen in zijn huis om met zijn vrouw, zoon en enkele kerkleden te bidden. De lraanse geheime politie komt schreeuwend binnen en slaat Houmayoun in de boeien. Ineens is hij alle houvast kwijt. Houmayoun, zijn gezin en kerkgenoten belanden in de gevangenis. Ondanks bedreiqinqen blijven ze evangeliseren. Ze komen daarom op een plaats terecht die `de hel' wordt genoemd: het gevaarlijkste gedeelte van de gevangenis."
Bron: Stichting De Ondergrondse Kerk, brief van 4 maart 2020.
 
'' De Iraanse christen Farshid Fathi schreef uit de gevangenis: "God roept ons op om met Hem te wandelen en vlekkeloos te zijn, zoals Hij zei tegen Abraham. Tot nu toe is wandelen met Hem heerlijk en spannend. Ik ervaar beproevingen, ontberingen, rampen, mishandeling, gevangenschap, slapeloze nachten, honger, onschuld. Maar ook kennis, geduld, vriendelijkheid, de heilige Geest, echte liefde, eerlijke taal en de kracht van God.'' "''
Ondanks de druk die op christenen wordt uitgeoefend en het verbod op afval van de Islam, neemt de belangstelling voor het christelijk geloof toe. Ongenoegen over het Islamitische regime en de Islamitische leiders leidt (anno 2010) tot twijfel aan de Islam en tot meer openheid voor het evangelie<ref name=":2">Aldus het artikel 'Geestelijke revolutie', in: ''Stem van vervolgde christenen'', een uitgave van Stichting De Ondergrondse Kerk dd. maart/april 2010.</ref>.
 
Bron: ''Stichting De Ondergrondse Kerk, nieuwsbrief,'' van 16 jan 2014.
Het evangelie bereikt Iraniers onder meer via christelijke satelliet-uitzendingen. De Heer Jezus openbaart zich aan niet-gelovigen onder andere in dromen. Hierdoor zijn  drugsverslaafden bevrijd en zieken genezen<ref name=":1" />. Het is moeilijk om een bijbel te verkrijgen. De overheid gaat de instroom van christelijke lectuur tegen (anno 2010)<ref name=":2" />.
Ondanks de druk die op christenen wordt uitgeoefend en het verbod op afval van de Islam, neemt de belangstelling voor het christelijk geloof toe. Ongenoegen over het Islamitische regime en de Islamitische leiders leidt (anno 2010) tot twijfel aan de Islam en tot meer openheid voor het evangelie<ref name=":2">Aldus het artikel 'Geestelijke revolutie', in: ''Stem van vervolgde christenen'', een uitgave van Stichting De Ondergrondse Kerk dd. maart/april 2010.</ref>.
 
=== Meer informatie ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.