Naar inhoud springen

Rijkdom: verschil tussen versies

27 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Rijkdom''' is, in abstracte zin, de toestand waarin iem. verkeert die veel geld en/of goed bezit, het rijk-zijn; rijkdom is, concreet, geld en/of goed. Rijkdom k...')
 
Regel 16:
In Luc. 16:19-31 vinden wij de geschiedenis van de rijke man en Lazarus. Lazarus, de arme sloeber, wordt met name genoemd, de rijke heeft in de geschiedenis geen naam. Hij laat het tweede deel van de wet na, dat is de liefde tot de naaste, en schijnt vooral zichzelf te hebben liefgehad. Zijn naaste was Lazarus. Lazarus komt na zijn sterven in de schoot van Abraham, de rijke belandt in de plaats van pijn. Uiteindelijk is Lazarus rijker dan de op aarde rijke man.
 
== GevaarRisico's van aardse rijkdom ==
Aardse rijkdom is niet zonder risico. Hij kan ons van God aftrekken. Dikwijls verwijdert aardse rijkdom van de Godsdienst.<blockquote>''Spr 30:8 Houd valsheid en leugentaal ver van mij. [ En:] geef mij geen armoede of rijkdom, voorzie mij van mijn toegewezen deel [aan] brood. Spr 30:9 Anders zou ik, verzadigd, [U] verloochenen en zeggen: Wie is de HEERE? of anders zou ik, arm geworden, stelen, en de Naam van mijn God aantasten.'' (SV)</blockquote>Zijn rijkdom verwijderde Abram echter niet van de dienst des Heeren.
 
In de waterrijke vruchtbare Jordaanvlakte lagen, toen Abram en Lot in Kanaän waren, Sodom, Gomorra en drie andere steden. De mannen van Sodom waren slecht, en grote zondaars tegen Jahweh (Gen. 13:9). "Hoe rijker en vruchtbaarder een land is, des te erger zijn dikwijls de mensen; een goed land draagt zelden vromen; onze benen kunnen moeilijk de weelde dragen" (J.P. Lange)<ref>Aangehaald in: Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, aangehaald werk, commentaar op Gen. 13:13.</ref>.
 
'''De rijke jongeman.''' In 3 evangeliën, namelijk Mattheüs 19:16-22, Marcus 10:17-22 en Lucas 18:18-23 kunnen we lezen over een rijke jongeman, die aan de Here Jezus vraagt hoe hij deel kan krijgen aan het eeuwige leven. De Heer wijst hem op de geboden in de Tenach (ons Oude Testament), maar de jongeman antwoordt, dat hij die al van jongs af aan in acht neemt.
 
Dan zegt de Here Jezus, dat hij alles wat hij heeft moet verkopen, de opbrengst aan de armen moet geven en Jezus moet volgen. De jongeman gaat dan verdrietig weg, want hij heeft veel bezittingen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.