Naar inhoud springen

Thyatira: verschil tussen versies

577 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''ThyatiraThyatíra''' (= geur van ellende) was een voorname stad in het noorden van het Klein-Aziatisch gewest Lydië. Daar kwam Lydia de purperverkoopster vandaan (Hand. 16) en daar ontstond een christengemeente (Opb. 2).
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|Ligging van Thyatira]]
De Griekse naam is Θυάτειρα, Thyateira, en betekent "geur van ellende". In de Griekse uitspraak ligt de klemtoon op de eerste 'aei': Thy<uref>Het Griekse accent-teken op de eerste a is een muzikaal accent (geen dynamisch accent) en geeft geen klemtoon aan, maar een stijging van de toonhoogte. Juist omdat de voorlaatste lettergreep lang is (een tweeklank -ei- in het Grieks), moet daar de klemtoon liggen, volgens het Latijnse systeem. Overigens gebruikt het moderne Grieks die zelfde accenten wel om de klemtoon aan te geven, omdat het moderne Grieks evenals veel andere moderne talen inmiddels een dynamisch accent heeft gekregen. </uref>teira'. De plaatsnaam wordt 4x in het Nieuwe Testament genoemd.
 
Thyatira lag aan de rivier de Lycus, in het Lycusdal, aan de weg van [[Pergamus]] naar Sardis, 60 km zuidoostelijk van Pergamus.
Regel 17:
== Bronnen ==
''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
[[Bestand:ThyatiraBasilika.jpg|miniatuur|602x602px|Restanten van een kerk uit de 2e — 6e eeuw.]]
 
''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.