Naar inhoud springen

Vogel: verschil tussen versies

593 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
 
 
Ze worden onderscheiden van 'de vissen der zee', 'het gedierte van het veld', 'het gedierte der aarde'. De hemel is hun levenssfeer, als het ware hun tehuis.<blockquote>''Ge 1:26 En God zeide: Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis, opdat zij heersen over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over het vee en over de gehele aarde en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Ge 1:28 En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Hos 2:18 Te dien dage zal Ik voor hen een verbond sluiten met het gedierte des velds, het gevogelte des hemels en het kruipend gedierte der aarde. Dan zal Ik boog en zwaard en oorlogstuig in het land verbreken, en hen veilig doen wonen. (NBG51)''</blockquote>[[Bestand:Northern Cardinal Male-27527-4.jpg|miniatuur|410x410px|''Rode kardinaal: mannetje. De kleur van het mannetje is [[Scharlaken|scharlakenrood]]. Het vrouwtje (zie hieronder) mist de heldere rode kleur.'' ]]Ze'''Niet-vliegende halenvogels.''' hunHoewel voedselvogels uitover allehet levenssferen:algemeen aardein (wormenstaat zijn om te vliegen, insectenzijn er ook soorten die niet kunnen vliegen. Niet-vliegende vogels zijn pinguïns, zaden)nandoes, zeestruisvogels, (vissen)kiwi’s, enemoes, luchtkasuarissen (insecten).[en kakapo’s<ref>[Bestandhttps:Northern//dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/154557-vogels-niet-vliegende-vogels.html CardinalVogels: Femaleniet-27527vliegende vogels].jpg|miniatuur|411x411px|Rode kardinaalDier-en-natuur.infonu.nl, laatste update op 17 mei 2015.</ref>.  Vergelijk de vissen: vrouwtjede meeste kunnen niet vliegen, enkele wel, de '[https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegende_vissen vliegende vissen]]' (Exocoetidae).
 
'''Voedsel.''' Vogels halen hun voedsel uit alle levenssferen: aarde (wormen, insecten, zaden), zee (vissen) en lucht (insecten).[[Bestand:Northern Cardinal Female-27527.jpg|miniatuur|411x411px|Rode kardinaal: vrouwtje.]]
'''Geslachtelijk verschil.''' Opvallend is het vaak grote verschil in heerlijkheid tussen het mannetje en het vrouwtje. Een voorbeeld is de rode kardinaal uit America (zie foto's).
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.