Naar inhoud springen

Wind: verschil tussen versies

91 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Wind''' is een (horizontale) luchtstroom in de dampkring, veroorzaakt door luchtdrukverschil, waarbij lucht van hoge naar lage drukgebieden stroomt. Dit gebeurt voortdurend op aarde. Achter de wind zitten "heel veel, vaak moeilijke, natuurkundige processen"<ref>[https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/zware-storm-op-komst-667523 (Zware) storm op komst], informatief artikel op Buienradar.nl, 7 feb. 2020.</ref>. Doch ook engelen kunnen achter de wind zitten. Bovenal heeft God de macht over weer en wind.
 
Achter de wind zitten "heel veel, vaak moeilijke, natuurkundige processen"<ref>[https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/zware-storm-op-komst-667523 (Zware) storm op komst], informatief artikel op Buienradar.nl, 7 feb. 2020.</ref>.
 
'''Ontstaan van wind.''' Wind wordt veroorzaakt door hoge- en lagedrukgebieden boven het aardoppervlak. Bij een lagedrukgebied stijgt de lucht, luchtdeeltjes gaan omhoog, waardoor een "tekort" aan luchtdeeltjes ontstaat. Bij een hogedrukgebied op het aardoppervlak daalt de lucht, er verzamelen heel veel luchtdeeltjes. Door het verschil in druk, het verschil tussen tekort en overschot van luchtdeeltjes, ontstaat er een stroom van luchtdeeltjes van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied. Dee drukverschillen zijn het gevolg van temperatuurschommelingen en van de draaiing van de aarde rond haar as.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.