Naar inhoud springen

1 Thessalonicenzen: verschil tussen versies

59 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
Zowel de eerste als de [[Tweede brief van Paulus aan de Thessalonicenzen|tweede brief aan de Thessalonicenzen]] werden geschreven door [[Paulus (apostel)|Paulus]], [[Silvanus]] en [[Timotheüs]] (1 Thess.1:1; 2 Thess.1:1). De beide brieven zijn grotendeels in de "wij-vorm" geschreven, met enkele uitzonderingen waar de "ik-vorm" wordt gebruikt. Dit geeft aan dat Paulus de primaire schrijver is, die mede namens Silvanus (Silas) en Timotheüs schrijft.
 
'''Hun plaats en toestand.''' Over de plaats en toestand van de schrijvers kan men opmaken: ze bevonden zich in [[Korinthe (stad)|Korinthe]], tijdens de [[tweede zendingsreis van Paulus]]; ze hadden nood, verdrukking (3:7 "in al onze nood en verdrukking"), liefde tot de christenen in Thessalonika (3:12); blijdschap, vertroosting, verkwikking en dankbaarheid jegens God door het goede nieuws over de Thessalonikers (3:7v; 3:9 "al de blijdschap waarmee wij ons om u verblijden"); ze waren dan ook dankbaar jegens God voor de gelovigen in Thessalonika (1:2; 3:9); ze baden "nacht en dag zeer overvloedig" (3:10); ze verlangden de christenen in Thessalonika te mogen zien en weer onder hen te arbeiden, "te voltooien wat aan uw geloof ontbreekt" (3:6, 10).
 
== Thessalonika ==
Regel 31:
'''Zending van Timotheüs.''' Paulus en Silvanus hadden daarom, terwijl ze in Athene achterbleven, hun medewerker en reisgenoot [[Timotheüs]] naar Thessalonika gezonden (3:1) om de verdrukte gelovigen daar te versterken (3:2) en om door hem aangaande de toestanden aldaar een en ander te vernemen.
 
Toen Paulus zich te KorintheCorinthe bevond, kwam Timotheüs tot hem terug, en deelde hem mee, dat de gemeente van de ThessalonicenzenThessalonicensen in grote verdrukking verkeerde van de zijde der heidense medeburgers; dat de verleiding tot ontucht en oneerlijkheid in deze goddelozegoddelooze handelsstadhandelstad niet gering was; dat eindelijk sommigen in de gemeente aan Paulus' prediking over de toekomst van Christus een verkeerde uitlegging hadden gegeven en dat anderen in zorg waren over het lot der ontslapenen.
 
'''Aanleiding.''' Deze berichten uit de mond van Timotheüs brachten Paulus er toe uit KorintheCorinthe zijn eerste brief aan de ThessalonicenzenThessalonicensen te schrijven, met het doel, om de verdrukten te vertroosten; om tegen de verleiding te waarschuwen en om nader onderricht te geven aangaandeaan­gaande de toekomst van de Heer.
 
Bij zijn terugkomst vertelde Timotheüs 'de blijde boodschap' van het geloof en de liefde der Thessalonikers en hun verlangen naar Paulus en de zijnen (3:6).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.