Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

2.641 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Vrijmetselarij''' of maçonnerie is een geestelijk- en zedelijk maatschappelijke beweging, belichaamd in een geheim genoot­schap, dat zijn leden over de gehele beschaaf­de wereld telt. Zij is een levenshouding en een levensbeschouwing, met traditionele vormen en gebruiken. Er zijn christelijke invloeden aan te wijzen.
 
'''Doel.''' Zij stelt zich ten doel de ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid, de enkeling en de gemeenschap, kunnen opvoeren naar hoger geestelijk peil. Het doel is tweeledig: verbetering van zichzelf en van de wereld; een vrije harmonieuze persoonlijkheid en een goede harmonieuze samenleving. "Iedere vrijmetselaar hakt aan zijn eigen ruwe steen en beschouwt het eigen leven als een te voltooien bouwwerk.”<ref name=":0">Aldus de Nederlandse Grootmeester in 2011. Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref> "Verbeter de wereld, begin bij jezelf". Een vrijmetselaar "bouwt aan de tempel der mensheid, aan een betere wereld, waarbij hij zichzelf ziet als een bouwsteen, een ruwe steen die moet worden bekapt en gepolijst tot een zuivere kubiek. Zodat die gave kubieke steen kan worden ingepast in het grote bouwwerk"<ref name=":0" />. Het grote bouwwerk is "de tempel der mensheid".
'''Doel.''' Zij stelt zich ten doel de ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid kunnen opvoeren naar hoger geestelijk peil, zulks zonder te letten op verschillen in stand, godsdienst, staatkundige richting, enz.
 
'''Weg.''' De enkeling is als een ruwe steen. De vrijmetselaar is als een steenhouwer die zichzelf behouwt, aan zichzelf werkt tot hij een kubieke steen is die geschikt is om te worden in gepast in een tempel van levende stenen. Deze zelfontwikkeling vindt plaats in gemeenschap met andere vrijmetselaars.
'''Levenshouding.''' Een kenmerk van de vrijmetselarij is dat zij fel anti-dogmatisch is. Zij is tegen elke leerdwang. Ieder mag zijn mening en stellige overtuiging hebben, maar deze niet opdringen of als 'de waarheid' verkondigen. Op de eerste plaats komen verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en eenheid van alle mensen. In de samenkomsten van de vrijmetselaren is debat over politiek of godsdienst verboden. Het genootschap is een hechte broederschap met een grote mate van onderlinge hulpverlening.
 
Voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid in gemeenschap met anderen moet men oog hebben voor wat ''verbindt'', wat de eenheid bevordert, zonder te letten op wat scheidt, op verschillen in stand, godsdienst, staatkundige richting, enz. "De vrijmetselaar zoekt op wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen verdeelt, opdat het ideaal van een alles verbindende broederschap gestalte kan krijgen."<ref>Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref>
'''Naam.''' Het woord vrijmetselaar komt van het Engelse ''freemason'', hoogstwaarschijnlijk een samentrekking van ''freestone'' (= fijne kalksteen) en ''mason'' ( = steenhouwer, metselaar). Synoniem van ''vrijmetselarij'' is ''maçonnerie'', van het Franse ''maçon'' = metselaar.
 
'''Symbolen en rituelen.''' Een vrijmetselaar werkt samen met andere vrijmetselaren aan zijn persoonlijke vorming, met behulp van symbolen en rituelen. De symboliek is tweeledig; men werkt met symbolen ontleend aan de ''bouw'' (ruwe steen en de werktuigen passer, winkelhaak en schietlood) en aan het ''licht''. Een zeer belangrijk symbool is de ruwe steen. Het hoogste symbool betreft de Bouwmeester van het heelal. Naar wie dat symbool verwijst, dat mogen de individuele vrijmetselaars zelf (verschillend) duiden. De plaats waar de vrijmetselaars vergaderen heet 'tempel'. Boven de deur van de tempel staat de spreuk "Ken uzelf". Op de tafel van de voorzitter een bijbel opengeslagen bij Johannes 1. Daarbij liggen een passer en een winkelhaak. Johannes de Doper, 'de aanhanger van het licht', is schutspatroon van de vrijmetselaarsbeweging.
 
'''Rituelen.''' In de loges, 'werkplaatsen', worden zeer oude rituelen beoefend, die zorg­vuldig geheim worden gehouden, evenals een stelsel van herkenningstekens, enz., dat de vrijmetselaars bezitten. Op de tafel van de voorzitter een bijbel opengeslagen bij Johannes 1. Daarbij liggen een passer en een winkelhaak. Johannes de Doper is schutspatroon van de vrijmetselaarsbeweging.
 
'''LevenshoudingLevensbeschouwing en -houding.''' "De vrijmetselaar ziet de wereld en het leven als een te voltooien bouwwerk."<ref name=":0" /> Een kenmerk van de vrijmetselarij is dat zij fel anti-dogmatisch is. Zij is tegen elke leerdwang. Ieder mag zijn mening en stellige overtuiging hebben, maar deze niet opdringen of als 'de waarheid' verkondigen. Op de eerste plaats komen verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en eenheid van alle mensen. In de samenkomsten van de vrijmetselaren is debat over politiek of godsdienst verboden. Het genootschap is een hechte broederschap met een grote mate van onderlinge hulpverlening.
 
'''Naam.''' Het woord vrijmetselaar komt van het Engelse ''freemason'', hoogstwaarschijnlijk een samentrekking van ''freestone'' (= fijne kalksteen) en ''mason'' ( = steenhouwer, metselaar). Synoniem van ''vrijmetselarij'' is ''maçonnerie'', van het Franse ''maçon'' = metselaar.
 
'''Godsbeeld.''' God wordt voorgesteld als de Opperbouwmeester van het heelal. Alle godsdiensten vereren eigenlijk dat ene Opperwezen.
Regel 19 ⟶ 27:
'''Interne organisatie.''' De leden zijn plaatselijk of districtsgewijze verenigd tot loges, die groeps­gewijze (veelal landelijk) weer groot-loges of orden vormen. Men kent hogere en lagere graden. Velen in de laagste graden beleven de vrijmetselarij als een instelling van liefdadigheid en zijn te goeder trouw.
 
'''Sexen.''' Naast de algemene of mannelijke vrijmetselarij bestaat er sinds 1893 een gemengde vrijmetselarij, waarvan ook vrouwen lid kunnen zijn. En in 1947 werd een louter vrouwelijke orde opgericht.
 
'''Rituelen.''' In de loges worden zeer oude rituelen beoefend, die zorg­vuldig geheim worden gehouden, evenals een stelsel van herkenningstekens, enz., dat de vrijmetselaars bezitten. Op de tafel van de voorzitter een bijbel opengeslagen bij Johannes 1. Daarbij liggen een passer en een winkelhaak. Johannes de Doper is schutspatroon van de vrijmetselaarsbeweging.
 
'''Graden.''' De vorming van een vrije, harmonische persoonlijkheid is een lange en zware weg. Daarom onderscheidt men drie graden, namelijk die van leerling, gezel en meester. Elke graad gaat vooraf door een zekere leeftijd.
Regel 43 ⟶ 49:
== Meer informatie ==
B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk. Blz. 176-179.
 
E. Smit, ''Vrijmetselaar, of ... christen?''. Amsterdam, zonder jaar. Wijst demonische invloeden in de vrijmetselarij aan.
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij Vrijmetselarij], nl.wikipedia.org.
 
N.H. Webster, ''Secret Societies and Subversive Movements'' (Londen, 1964<sup>8</sup>). Een hoofdwerk over geheime genootschappen, waaronder die van de vrijmetselarij.
www.EMFJ.org. Website van ''Ex-masons for Jesus,'' ex-vrijmetselaars die nu Jezus volgen. Enkele van hun onderwijzingen zijn te lezen in [http://www.verhoevenmarc.be/PDF/vrijmetselaars.pdf Uit ''Ex-Vrijmetselaars voor Jezus''].
 
[http://www.emfj.org/ www.EMFJ.org]. Website van ''Ex-masons for Jesus,'' ex-vrijmetselaars die nu Jezus volgen. Enkele van hun onderwijzingen zijn te lezen in [http://www.verhoevenmarc.be/PDF/vrijmetselaars.pdf Uit ''Ex-Vrijmetselaars voor Jezus''].
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.