Naar inhoud springen

Bestaan van God: verschil tussen versies

1.954 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 40:
 
Zie [[Godsbewijs]] voor het hoofdartikel.
 
== Argumenten tegen het bestaan van God ==
'''<nowiki/>'De wetenschap kent God niet'.''' De wetenschap bestudeert de wereld. De wetenschap komt God niet tegen. Daarom is het niet redelijk te geloven dat God bestaat. Tegenwerping: God is geen ding ''in'' de wereld, Hij is de God ''van'' de wereld. Daardoor komt de natuurwetenschap God niet tegen in de wereld. Thomas van Aquino (1225-1274) zei reeds dat we God uiteraard niet in de wereld tegenkomen.
 
'''<nowiki/>'Ik ervaar God niet'.''' Tegenwerping: Dat iets niet ervaren wordt, daaruit volgt logisch niet dat het niet bestaat.
 
'''<nowiki/>'Het begrip van God is innerlijk tegenstrijdig'.''' Er zit een logische fout, een logische tegenspraak in het begrip van God, vergelijkbaar met het begrip 'vierkante cirkel'. Tegenwerping: het gangbare algemene begrip van God is: "een bewust wezen dat de grond van de wereld is". Dit begrip heeft niets tegenstrijdigs.
 
'''<nowiki/>'Het lijden in de wereld'.''' Tegen het bestaan van een goede almachtige God pleit het lijden in de wereld. Dit argument wordt vaak genoemd. Tegenwerping: Het is geen argument tegen het b''e''staan van God als een bewust wezen dat de grond is van de wereld, het is een argument tegen zijn beweerde ''goedheid''.
 
Hoe kan God goed zijn bij zoveel lijden in de wereld, terwijl hij de macht heeft om het lijden te voorkomen, te verminderen en weg te nemen? Dit is een vraagstuk onder theïsten (mensen die het bestaan van God geloven) en gaat over de zedelijke hoedanigheid van God. Doch als God niet zedelijk goed zou zijn, is dat geen argument voor de bewering dat God niet bestáát. Als God niet goed zou zijn, is dat een probleem voor het christendom, het jodendom en de islam, omdat deze godsdiensten de goedheid van God belijden. Als het gaat om de rechtvaardiging van God, kun je uit het lijden van de wereld en Gods almacht niet afleiden dat God niet goed is. God kan goede redenen hebben om lijden toe te staan.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.