Naar inhoud springen

Baäl: verschil tussen versies

71 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Baäl''' is eenwas afgod ten tijde van het oude Israël. Hij werd door de Kanaänieten vereerd. Het woord Baäl betekent 'heer'.
[[Bestand:Baäl Ras Shamra.jpg|miniatuur|550x550px|Baälfiguur (14e-12e eeuw) gevonden in Ras Shamra]]
'''Naam.''' De naam 'Baäl' betekent 'eigenaar' en werd uitgebreid tot 'heer', 'meester' of 'echtgenoot (als hoofd van de vrouw)', in noordwestelijke Semitische talen in de Levant, zoals het Fenicisch, het Hebreeuws, het Aramees en het Amoritisch. Het equivalent in de Oost-Semitische talen was ''Bel''. Baäl was niet een eigennaam, maar een titel ook een term waarmee met eerbied en waardering verwezen werd naar mensen en later naar goden. De Israëlieten vervielen menigmaal tot de dienst aan de ''Baäls'' (meervoud). Dit waren plaatselijke goden die met de titel Baäl vereerd werden, onder meer [[Baäl-Hamon]], [[Baäl-Hermon]], [[Baäl-Peor]], [[Baäl-Perazim]], [[Baäl-Zebub]].
 
Baäl was niet een eigennaam, maar een titel en ook een term waarmee met eerbied en waardering verwezen werd naar mensen en later naar goden. De Israëlieten vervielen menigmaal tot de dienst aan de ''Baäls'' (meervoud). Dit waren plaatselijke goden die met de titel Baäl vereerd werden, onder meer [[Baäl-Hamon]], [[Baäl-Hermon]], [[Baäl-Peor]], [[Baäl-Perazim]], [[Baäl-Zebub]].
 
'''Hadad.''' De titel Baäl is vooral verbonden met de god Hadad in de Kanaänitische en oude Mesopotamische religies. Deze was de god van de storm en de regen. Hadad was ook een god van de vruchtbaarheid.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.