Naar inhoud springen

Teman (landstreek): verschil tussen versies

28 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Teman''' (ook geschreven als ''Theman)'' is in de Bijbel zowel de naam van een streek in Edom als van een Edomitische vorst die er regeerde. Aan deze vorst - zie [[Teman (persoon)]] - die er regeerde heeft de streek zijnhaar naam ontleend.<blockquote>''Ge 36:34 En Jobab stierf, en Husam, uit <u>der Temanieten land</u>, regeerde in zijn plaats.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Eze 25:13 Daarom, alzo zegt de Heere HEERE: Ik zal ook Mijn hand uitstrekken tegen Edom, en Ik zal mens en beest uit haar uitroeien; en zal haar [tot] een woestheid stellen van <u>Theman</u> af; en zij zullen [tot] Dedan [toe] door het zwaard vallen.'' (SV)</blockquote>''Teman'', ''[[Seïr]]'' en ''[[Gebal (Edom)|Gebal]]'' (Ps. 83:7) zijn namen verbonden met Edom.
 
De '''ligging''' van Teman is onzeker. Vermoedelijk lag het landschap in het zuiden van Edom<ref>Erez Ben-Yosef, Thomas E. Levy, Mohammad Najjar, ''New Insights into the Iron Age Archaeology of Edom, Southern Jordan'' (2014), [https://books.google.nl/books?id=h2mRDwAAQBAJ&pg=PA11 blz. 11]. ''Christelijke Encyclopaedie.'' ed. 1929, s.v. Tema, heeft: het westen of noord-westen van Edom. ''Bijbels Theologische Encycl.'' ed. 2008, zegt: in het noorden of noordoosten van Edom.</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.