Naar inhoud springen

Gog (uit Magog): verschil tussen versies

1.358 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 40:
* Het huis van Togarma, dat aan de zijden van het Noorden is, en al zijn benden (Eze. 38:6).
* en andere volken: “vele volken met u" (38:6), d.i. met Gog. “Gij en al uw benden, en vele volken met u” (38:9), “gij en vele volken met u” (38:15), “op hem en op zijn benden en op de vele volken die met hem zullen zijn” (38:22). “gij en al uw benden en de volken die met u zijn” (39:4). Met Gog zijn “de vorsten der aarde” (39:18).
 
Gog zal optrekken tegen Israël (Eze 38:16) en met een groot leger het land binnenvallen. <u>Wanneer</u> wordt Gog opgeroepen (door God)? “Na vele dagen” (38:8), “in het laatste der jaren” (38:8), 'in het laatste der dagen' (Eze 38:16). “Te dien dage als mijn volk Israel zeker woont.” In een tijd dat het land Israel de bovenvermelde stand van zaken kent. 
Welke tegenwoordige naties voldoen aan de genoemde deelnemers? Gedacht wordt aan Rusland ('Magog'), Turkije ('Mesech', 'Tubal'), Iran ('Perzen'), Ethiopië (Koesjieten, Puteërs), Soedan (Koesjieten, Puteërs), Somalië, een Europees land ('Gomer', misschien Duitsland), Libië, voorts misschien Algerije, Marokko, Tunesië<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=mIt131clIkU Bill Salus: The Prophetic Mideast Wars.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 3 juli 2020. </ref>.
 
<u>Protest.</u> Gog zal optrekken tegen Israël (Eze 38:16) en met een groot leger het land binnenvallen. Er zullen blijkens Eze. 38:13 volken zijn die tegen de invasie zijn:<blockquote>''Eze 38:13  Sjeba, Dedan, de kooplieden van Tarsis en al hun jonge leeuwen zullen tegen u zeggen: Komt u om een roof te plegen? Hebt u uw strijdmacht bijeengebracht om buit te roven, om zilver en goud mee te voeren, om vee en bezit mee te nemen, om een grote roof te plegen?'' (HSV)</blockquote>'De kooplieden van [[Tarsis]]' wijst erop dat er handelsbelangen in het spel zijn. Ook [[Sjeba]] en [[Dedan]] waren handelsvolken (Ez. 27:20, 22-24). Het doel van Gog is een materieel doel: goederen roven. (In Opb. 18 spelen ook kooplieden een rol).
 
Gedacht wordt aan Saoedi-Arabië ('Sjeba, Dedan'), Groot-Brittannië of Spanje ('de kooplieden van Tarsis') en de Verenigde Staten ('al hun jonge leeuwen')<ref name=":0" />.
 
Gog zal optrekken tegen Israël (Eze 38:16) en met een groot leger het land binnenvallen. <u>Wanneer</u> wordt Gog opgeroepen (door God)? “Na vele dagen” (38:8), “in het laatste der jaren” (38:8), 'in het laatste der dagen' (Eze 38:16). “Te dien dage als mijn volk Israel zeker woont.” In een tijd dat het land Israel de bovenvermelde stand van zaken kent. 
 
=== Invasie, Gogs beweegreden ===
'''Invasie.''' Gog en zijn multinationale leger zullen komen in het land Israel (38:8, 39:2, 4 “bergen Israels”), optrekken “tegen het land Israels” (38:18).
 
<u>Hoe</u> zal Gog en de zijnen komen? Als “een onstuimige verwoesting” (38:9). Als “een wolk om het land te bedekken” (38:9, 16). Die “wolk” kan een symbool zijn van een overweldigende massa.
 
'''Gogs doel.''' Wat beweegtbeoogt Gog? Zie 38:10v. Zijn <u>beweegreden</u>:Hij komt om roof te roven en buit te buiten (38:12). IsraelIsraël is een makkelijke prooi. Zo onbeschermd! Dat is de gedachte van Gog. In het land aangekomen zal Gog roven en plunderen, vergelijk 39:10
 
'''Gods doel en middel.''' Maar boven het overleg van Gog staat <u>Gods werk en beweegreden</u> (38:16). In de wereld is (1) Gods naam ontheiligt (vgl. 39:7) en is (2) God onbekend (39:7). Dat is de toestand die God wil veranderen. “Ik zal ijveren voor mijn heilige naam” (39:25). Daartoe gebruikt Hij Gog en die met hem zijn. Het is God die Gog aanvoert tegen Israel en daar oordeelt en ook volken elders oordeelt (39:9). Waartoe? “opdat de heidenen Mij kennen, als Ik aan u, o Gog! Voor hun ogen zal geheiligd worden.” (38:16). “Alzoo zal ik Mij grootmaken en Mij heiligen en bekend worden voor de ogen veler heidenen, en zij zullen weten dat Ik de HEERE ben.” (38:23). “… en zij zullen weten dat ik de HEERE ben.” (39:6). God verklaart: “Ik zal mijn helige naam in het midden van mijn volk Israel bekend maken, en zal mijn heilige naam niet meer laten ontheiligen; en de heidenen zullen weten dat Ik de HEERE ben, de heilige in Israel.” (39:7). God “zal verheerlijkt zijn” (39:13). “… Ik zal mijn eer zetten onder de heidenen; en alle heidenen zullen mijn oordeel zien dat Ik gedaan heb, en mijn hand die Ik aan hen gelegd heb; en die van het huis Israels zullen weten dat Ik de HEERE hunlieder God ben, van dien dag af en voortaan. En de heidenen zullen weten, dat die van het huis Israels gevankelijk zijn weggevoerd om hun ongerechtigheid, omdat zij tegen Mij hadden overtreden, en dat Ik Mijn aangezicht voor hen verborgen heb, en heb ze overgegeven in de hand hunner wederpartijders, zodat zij altemaal door het zwaard gevallen zijn;” (39:21-23). God zal aan de Joden geheiligd zijn voor de ogen van vele heidenen, 39:27. De Joden zullen weten dat de HEERE hun God is, die hen heeft doen wegvoeren onder de heidenen, maar heeft ze weer verzameld in hun land. God zal niemand van de Joden overlaten onder de heidenen, ze keren allen terug.
 
De openbaring van God is dus ook een openbaring van zijn handelen met Israel. De volken zullen daardoor inzien dat Israel haar ellende (verstrooiing, vervolging, slachtoffers) aan zichzelf te wijten heeft, dat is aan aan onreinheid en haar overtredingen (39:24). Deze openbaring van God zal zeker komen (39:7). “Dit is de dag van welke Ik gesproken heb” (39:7). Het is alsof God zegt: Over die dag heb Ik door meerdere profeten gesproken. Op dit dag zal God verheerlijkt zijn (39:13).
Regel 82 ⟶ 89:
=== Einde Duizendjarig rijk ===
Wanneer het Duizendjarig [[vrederijk]] voleindigd is, zal de [[satan]] worden losgelaten. Hij zal de naties uit alle windstreken ten oorlog doen optrekken tegen de heiligen en Jeruzalem. Deze opstand wordt aangeduid als 'Gog en Magog', vermoedelijk omdat zij een herhaling is van de inval door Gog aan het begin van het Duizendjarig rijk, toen Israël van de oorlog hersteld was. <blockquote>''Opb 20:7 En wanneer de duizend jaren voleindigd zijn, zal de satan uit zijn gevangenis worden losgelaten,'' ''Opb 20:8 en hij zal uitgaan om de naties te misleiden die aan de vier hoeken van de aarde zijn, Gog en Magog, om hen tot de oorlog te verzamelen, en hun getal is als het zand van de zee.'' ''Opb 20:9 En zij kwamen op over de breedte van de aarde en omsingelden de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad; en er daalde vuur neer van God uit de hemel en verteerde hen.'' ''Opb 20:10 En de duivel die hen misleidde, werd geworpen in de poel van vuur en zwavel waar zowel het beest als de valse profeet zijn, en zij zullen dag en nacht gepijnigd worden tot in alle eeuwigheid.'' (TELOS)</blockquote>
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.