Naar inhoud springen

Oud-Israëlitische verloving en bruiloft: verschil tussen versies

k
Regel 6:
Zo is ook de Heer Jezus, de Zoon van de Vader, naar de aarde gekomen om een bruid (Zijn Gemeente) te verwerven.
 
'''Bruidsprijs.''' Daar betaalde de bruidegom de 'bruidsprijs' in geld, goederen en/of diensten om de bruid te verkrijgen. Jakob betaalde aan zijn aanstaande schoonvader Laban in natura: dienstwerk gedurende veertienzeven jaren voor Rachel (!hoewel hij tenslotte, onverwachts, Lea kreeg) en nog eens zeven jaren voor Rachel (terwijl hij met haar en haar zus Lea getrouwd was).
 
De Heer Jezus betaalde, om ons te verkrijgen, met de prijs van zijn kostbaar bloed.<blockquote>''1Co 6:17  Maar wie de Heer aanhangt, is eenéén geest met Hem. (...) 1Co 6:20  Want u bent voor een prijs gekocht; verheerlijkt dan God in uw lichaam!'' (Telos)</blockquote>Zo maakte Hij ook een nieuw verbond mogelijk.
 
'''Huwelijksverbond.''' Bij de bruid thuis werd tussen de betrokken familiehoofden onderhandeld. Dan maakten zij afspraken: het huwelijksverbond werd gesloten.
 
De apostel had de gelovigen in Korinthe bij gelijkenis 'aan een man verloofd', dat is aan Christus.<blockquote>''2Co 11:2 Want ik ben naijverig over u met een naijver van God; want ik heb u aan een man verloofd om u als een reine maagd voor Christus te stellen.''</blockquote>Nadat het huwelijksverbond gesloten was, keerden de vader en zijn zoon, de aanstaande bruidegom, terug naar hun huis, waar de zoon een plaats zou bereiden voor zijn bruid.
 
Nadat het huwelijksverbond gesloten was, keerden de vader en zijn zoon, de aanstaande bruidegom, terug naar hun huis, waar de zoon een plaats zou bereiden voor zijn bruid.
 
Zo is ook de Heer Jezus van de aarde vertrokken om in het Vaderhuis een plaats voor ons, zijn bruid, te bereiden. <blockquote>''Joh 14:1 Laat uw hart niet ontroerd worden. U gelooft in God, gelooft ook in Mij. Joh 14:2  In het huis van mijn Vader zijn vele woningen; als het niet zo was, zou Ik het u hebben gezegd, want Ik ga heen om u plaats te bereiden. Joh 14:3  En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben. Joh 14:4  En waar Ik heenga, weet u, en de weg weet u.'' (Telos)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.