Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

k
Regel 156:
== 2 Thess. 2:6-7 Tegenhouding. ==
2Th 2:6 En nu, u weet wat hem tegenhoudt, opdat hij geopenbaard wordt op zijn tijd. (Telos)
'''Wat hem tegenhoudt.''' Zie ook vers 7 "hij die nu tegenhoudt." Sommigen zien hier twee tegenhouders<ref>Wim Zwitser, ''De komst van Christus en de opname van de Gemeente''. Lezing in Veenendaal (NL), 10 juni 2017.</ref>: een wat dat tegenhoudt en een wie die tegenhoudt. De zaak (het 'wat') die tegenhoudt is de gemeente van God op aarde<ref>Wim Zwitser, zie andere voetnoot, en Dato Steenhuis denken aan de Gemeente van God.</ref>, de persoon (de 'wie) die tegenhoudt is de Heilige Geest, die in de Gemeente woont en met de Gemeente wordt weggenomen van de aarde. De Heilige Geest woont in en werkt door de gemeente van Christus. De gemeenteGemeente is, smaakverbeterenddankzij de bewaring en bederfwerendversterking [[zout]]door haar Heer, een macht die is opgewassen tegen de machten van de duisternis.
 
''Efe 6:10  Overigens, <u>sterkt u in de Heer en in de kracht van zijn sterkte</u>. Efe 6:11  Doet de hele wapenrusting van God aan, om te kunnen <u>standhouden tegen</u> de listen van de duivel. Efe 6:12  Want onze strijd is niet tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van deze duisternis, tegen de geestelijke machten van de boosheid in de hemelse gewesten.'' (Telos)
''Mt 5:13  U bent het zout van de aarde; als nu het zout smakeloos wordt, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertreden te worden. (Telos)''
 
De gemeente is het [[zout]] van de aarde (Matt. 5:13, Marc. 9:50, Col. 4:6), maar dat zinnebeeld betreft de smaakverbeterende werking, niet de bederfwerende werking.
''Mr 9:50  Het zout is goed; als nu het zout zouteloos wordt, waarmee zult u het smakelijk maken? Hebt zout in uzelf en houdt vrede onder elkaar. (Telos)''
 
''Col 4:6  Laat uw woord altijd in genade zijn, met zout besprengd, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden. (Telos)''
 
Een andere opvatting omtrent de identiteit van de weerhouder is dat deze de engel [[Michaël]] is. Dit denkbeeld wordt onder andere door het "weggenomen worden" minder waarschijnlijk gemaakt.
 
Een andere opvatting omtrent de identiteit van de weerhouder is dat deze de engel [[Michaël]] is. Dit denkbeeld wordt onder andere door het "weggenomen worden" minder waarschijnlijk gemaakt.
== 2 Thess. 2:7 ==
2Th 2:7 Want de verborgenheid van de wetteloosheid werkt al. Alleen hij die nu tegenhoudt, blijft totdat hij weggenomen wordt. (Telos)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.