Naar inhoud springen

Jeruzalem: verschil tussen versies

2.197 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 257:
 
== Trekpleister en twistappel ==
Jeruzalem oefent een grote '''aantrekkingkracht''' uit, vooral op Joden, maar ook op veel christenen en moslims. Jeruzalem is een heilige stad voor Joden, christenen en moslims. Voor de Joden is Jeruzalem wezenlijk verbonden met hun nationaal bestaan, met het Beloofde Land. De 16e president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, zei dat hij een bezoek aan het Heilige Land wilde brengen en de plaatsen zien die geheiligd zijn door de voetafdrukken van de Verlosser. Hij zei dat er geen stad was die hij zozeer begeerde te zien als Jeruzalem<ref>Aldus Mary Todd Lincoln, die dat vertelde aan de Springfield, Illinois pastor die op de begrafenis van Abraham Lincoln voorging. Ze verklaarde dat de president haar van zijn verlangen had verteld voordat hij dodelijk werd neergeschoten in Ford's Theater op 14 april 1865. Bron: http://ameicainpalestine.blogspot.co.il/ </ref>. Voor de Islam herinnert Jeruzalem aan de hemelvaart van Mohammed.
 
Jeruzalem is de meest '''omstreden''' stad ter wereld. Naties spreken zich uit over de gewenste status van de stad. De kwestiestatus van Jeruzalem lijktis heteen grootstebelangrijk struikelbloktwistpunt voorin dehet internationale inspanningen om een vredesakkoordconflict tussen Israël en de PalestijnsePalestijnen Autoriteiten te sluitenIsraël. EenDe grote meerderheidkwestie van de Israëlische Joden staat erop (anno 2014), dat na eeuwen van verlangen naar een terugkeer tot Jeruzalem, delijkt stadhet nooitgrootste meerstruikelblok moet worden verdeeld, terwijlvoor de Palestijnseinternationale leidersinspanningen zeggenom dat ze geeneen vredesakkoord aanvaardentussen alsIsraël ze niet het bestuur krijgen overen de oostelijkePalestijnse helftAutoriteit vante desluiten. stad, waaronder de Oude Stad en de Tempelberg.
 
Een grote meerderheid van de Israëlische Joden staat erop (anno 2014), dat na eeuwen van verlangen naar een terugkeer tot Jeruzalem, de stad nooit meer moet worden verdeeld, terwijl de Palestijnse leiders zeggen dat ze geen vredesakkoord aanvaarden als ze niet het bestuur krijgen over de oostelijke helft van de stad, waaronder de Oude Stad en de Tempelberg. Israëls aanspraak op Jeruzalem als de ongedeelde hoofdstad van het land wordt door verreweg de meeste landen niet erkend. Bijna alle landen hebben hun ambassade dan ook in Tel Aviv gevestigd.
God voorzegde dat Hij Jeruzalem zou stellen tot een drinkschaal der zwijmeling, waardoor de mensen bedwelmd worden, en tot lastige steen, die bij torsing de drager verwondt.<blockquote>''Zac 12:1 De last van het woord des HEEREN over Israël. De HEERE spreekt, Die den hemel uitbreidt, en de aarde grondvest, en des mensen geest in zijn binnenste formeert. Zac 12:2 Ziet, Ik zal Jeruzalem stellen [tot] een drinkschaal der zwijmeling allen volken rondom; ja, ook zal zij zijn over Juda, in de belegering tegen Jeruzalem. Zac 12:3 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik Jeruzalem stellen zal tot een lastigen steen allen volken; allen, die zich daarmede beladen, zullen gewisselijk doorsneden worden; en al de volken der aarde zullen zich tegen haar verzamelen.''</blockquote>Voor Jodendom, Islam en Christendom heeft Jeruzalem een aureool van heiligheid. Voor de Joden is Jeruzalem wezenlijk verbonden met hun nationaal bestaan, met het Beloofde Land. Voor de Islam herinnert Jeruzalem aan de hemelvaart van Mohammed.
 
God voorzegde dat Hij Jeruzalem zou stellen tot een drinkschaal der zwijmeling, waardoor de mensen bedwelmd worden, en tot lastige steen, die bij torsing de drager verwondt.<blockquote>''Zac 12:1 De last van het woord des HEEREN over Israël. De HEERE spreekt, Die den hemel uitbreidt, en de aarde grondvest, en des mensen geest in zijn binnenste formeert. Zac 12:2 Ziet, Ik zal Jeruzalem stellen [tot] een drinkschaal der zwijmeling allen volken rondom; ja, ook zal zij zijn over Juda, in de belegering tegen Jeruzalem. Zac 12:3 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik Jeruzalem stellen zal tot een lastigen steen allen volken; allen, die zich daarmede beladen, zullen gewisselijk doorsneden worden; en al de volken der aarde zullen zich tegen haar verzamelen.''</blockquote>Als ''hoofdstad'' is Jeruzalem altijd een ''joodse'' hoofdstad geweest. Israël wil (2009) vasthouden aan Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van het land en de vrijheid van godsdienst in de stad waarborgen. Israël wijst een internationale status van de stad af. De Nederlandse politieke partijen Christen-Unie en SGP erkennen in hun verkiezingsprogramma Jeruzalem als de ongedeelde hoofdstad van Israël (2008).
 
De '''Palestijnen''' willen dat Oost-Jeruzalem met de oude stadskern en de tempelberg de hoofdstad wordt van een toekomstige Palestijnse staat. Wordt aan deze eis niet voldaan, dan kan er volgens de Palestijnen geen vrede zijn.
Regel 274:
|}
In een VN-resolutie van 1947 wordt Palestina opgedeeld in een Joods en een Arabisch gedeelte, met Jeruzalem als een ”apart lichaam” onder internationaal toezicht.
 
Sinds 1967 bouwt Israël nederzettingen in Oost-Jeruzalem, voor zo'n 200.000 Joden (stand 2017). De Palestijnen zijn daar fel op tegen. De nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal, maar Israël bestrijdt dit.
 
Op de vredesconferentie in Madrid in 1991 over het Midden-Oosten stond de status van Jeruzalem hoog op de agenda en maakte iedere partij op historische gronden aanspraak op de stad.
 
In de Oslo-akkoorden van 1993 is afgesproken dat de status van Jeruzalem moet worden besproken in latere fases van onderhandelingen.
 
In 1999 ontstond ruzie tussen Israël en de Europese Unie om Jeruzalem, omdat de Europese Unie in een brief de status van Jeruzalem aanduidde als een "corpus separatum" (="apart lichaam").
Regel 282 ⟶ 286:
 
In 2014 zei de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, tijdens haar bezoek aan de Palestijnse gebieden: 'We hebben behoefte aan een Palestijnse staat - dat is het uiteindelijke doel en dat is het standpunt van heel de Europese Unie.' Later voegde ze eraan toe dat 'Jeruzalem de hoofdstad van twee Staten kan en moet zijn.' Ze verweet Israël dat het Joden toestaat zich te vestigen in gebieden die de Palestijnse Arabieren opeisen, met name aan de oostelijke kant van Jeruzalem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde door opnieuw te stellen 'Jeruzalem is onze hoofdstad en als zodanig is het geen nederzetting.' Netanyahu wees er voordien journalisten op, dat 'de wijken waarin we leven (...) en die we hebben gebouwd, die zijn er bijna 50 jaar (...) Iedereen weet dat die in elke vredesregeling deel zullen blijven van Israël.'<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4966-europa-verdeel-jeruzalem-netanyahu-beslist-niet Europa: Verdeel Jeruzalem. Netanyahu: Beslist niet.] Nieuwsartikel op IsraelToday.nl, 9 nov. 2014.</ref>  
 
In november 2014 veroordeelde de Turkse premier Ahmet Davutoglu Israël vanwege de recente "aanvallen" op Jeruzalem en de al-Aqsa-moskee, en beloofde de stad en zijn heilige plaatsen te verdedigen, ook als alleen Turkije dat deed. "Niets zal Turkije ervan weerhouden Jeruzalem en de al-Aksa-moskee te beschermen", zei hij<ref>Bron: https://www.jpost.com/Breaking-News/Turkish-PM-Nothing-will-prevent-us-from-protecting-Jerusalem-381555</ref>.
{| class="wikitable"
|'''VN wil geen sloop illegale woningen Oost-Jeruzalem'''
Regel 295 ⟶ 301:
Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht 28 dec. 2009
|}
In december 2017 zei EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini, naar aanleiding van een mogelijk besluit van de Amerikaanse president Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, dat de stad zowel de hoofdstad van Israël als de Palestijnen moet worden. Elke actie die een tweestatenoplossing ondermijnt moet volgens haar worden voorkomen.
 
De Turkse president Erdogan dreigde de diplomatieke banden met Israël te verbreken als de VS Jeruzalem als Israëlische hoofdstad erkent. Een woordvoerder van Erdogan zei eerder al dat een eenzijdige erkenning van Jeruzalem een "fatale fout" zou zijn, die ingaat tegen het internationaal recht, VN-resoluties en historische feiten, tot nieuwe spanningen zal leiden en een conflict kan uitlokken. De Arabische Liga waarschuwde de VS gewaarschuwd geen actie te ondernemen die de status van Jeruzalem verandert.
 
De deling van Jeruzalem is '''onmogelijk'''. Dat betoogt de volgende video van het Jerusalem Center. Een deling in een westelijk deel voor Joden en een oostelijk deel voor Palestijnen is technisch onmogelijk, gevaarlijk, onnodig en door zeer veel Joden en Arabieren onwenselijk geacht.
 
Regel 468 ⟶ 478:
* Nieuwsartikel [http://www.refdag.nl/artikel/1467836/ Omstreden synagoge geopend], op Refdag.nl, 16 maart 2010. Over de Hurvasynagoge.
* [https://brabosh.com/2018/07/02/pqpct-j2d/ Rusland zal haar ambassade naar Jeruzalem verplaatsen nadat de stad is gesplitst], nieuwsartikel op Brabosh.com, 2 juli 2018. Over het onderscheid tussen Oost- en West-Jeruzalem.
*[https://nos.nl/artikel/2206071-eu-jeruzalem-moet-hoofdstad-worden-van-zowel-israel-als-de-palestijnen.html EU: Jeruzalem moet hoofdstad worden van zowel Israël als de Palestijnen], NOS.nl, nieuwsbericht 5 dec. 2017.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.