Naar inhoud springen

Evangelie naar Lukas/Hoofdstuk 15: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Commentaar hoofdstuk}} == Luk. 15:13 == Lu 15:13  En na niet vele dagen pakte de jongste zoon alles bijeen en ging op reis naar een ver land en bracht daar zij...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 74:
 
'''En vrolijk zijn.''' In alle drie de gelijkenissen (verloren schaap, verloren munt, verloren zoon) is er blijdschap: blijdschap bij de herder en in de hemel (7), blijdschap bij de vrouw en voor de engelen (10), blijdschap bij de vader (23). Er is in de laatste gelijkenis geen verwijzing naar de hemel, maar de verwijzing is impliciet, ligt er zeker 'dik bovenop'. Het is onze hemelse Vader die verheugd is over elke zondaar die zich bekeert!
 
== Luk. 10:24 ==
Lu 15:24  want deze zoon van mij was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is gevonden. En zij begonnen vrolijk te zijn. (Telos)
'''Dood.''' Van hem was lange tijd geen teken van leven vernomen. Een dode communiceert niet meer.
 
'''Verloren.''' Dood en verloren zijn is de toestand van een onverloste zondaar ten opzichte van God.
 
== Luk. 10:27 ==
Lu 15:27  Deze nu zei tot hem: Uw broer is gekomen en uw vader heeft het gemeste kalf geslacht, omdat hij hem gezond heeft teruggekregen. (Telos)
'''Uw vader heeft het gemeste kalf geslacht.''' Volgens vers 23 láát de vader het slachten. Beide is waar. Wat betreft de dood van Christus: de mensen doden hem, de Vader offerde Hem, de Zoon gaf zichzelf en legde zijn leven af. Alle drie is waar.
 
== Luk. 10:29 ==
Lu 15:29  Hij antwoordde echter en zei tot zijn vader: Zie, zoveel jaren dien ik u en nooit heb ik uw gebod overtreden, en mij hebt u nooit een bokje gegeven om met mijn vrienden vrolijk te zijn. (Telos)
'''Nooit heb ik uw gebod overtreden.''' De farizeeën en de Schriftgeleerden (15:2)namen, in tegenstelling met de zondaars en tollenaars (15:1), Gods geboden en verboden nauwlettend in acht.
 
== Luk. 15:30 ==
Lu 15:30  Nu echter die zoon van u gekomen is, die uw vermogen met hoeren heeft opgemaakt, hebt u voor hem het gemeste kalf geslacht. (Telos)
'''Uw vermogen.''' Wat de vader hem geschonken had. Zo besteden ook wij, voor zover wij nog zondaars zijn, onze door God gegeven middelen en gaven vaak verkeerd.
 
== Luk. 15:32 ==
Lu 15:32  Wij nu moesten vrolijk en blij zijn, want deze broer van jou was dood en is levend geworden, en hij was verloren en is gevonden. (Telos)
'''Wij nu moesten vrolijk en blij zijn.''' In plaats van te "mopperen", wat de farizeeën en Schriftgeleerden deden over Jezus: "deze ontvangt zondaars en eet men hen" (15:3).
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.