Naar inhoud springen

Vervolging van christenen: verschil tussen versies

354 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 2:
__TOC__
== Leer en voorbeeld van de Heer ==
De '''Heer Jezus''' heeft, bij de uitzending van de twaalf, zijn leerlingen gewaarschuwd voor de mensen, die hen zouden vervolgen, overleveren en mishandelen (Matth. 10:16v). Leerlingen die huis en familie achterlaten terwille van de Heiland en het evangelie, zouden vervolgd worden.<blockquote>''Mr 10:29 Jezus zei: Voorwaar, Ik zeg u: er is niemand die zijn huis, broers, zusters, moeder, vader, kinderen of akkers heeft verlaten ter wille van Mij en ter wille van het evangelie,'' ''Mr 10:30 die niet honderdvoudig ontvangt, nu in deze tijd: huizen, broeders, zusters, moeders, kinderen en akkers, <u>met vervolgingen</u>, en in de toekomstige eeuw eeuwig leven.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Mt 23:34 Daarom, zie, Ik zend tot u profeten en wijzen en schriftgeleerden; van hen zult u er doden en kruisigen, en van hen zult u er in uw synagogen geselen en van stad tot stad <u>vervolgen</u>; (TELOS)''</blockquote>Hij heeft zijn leerlingen ook geleerd hoe ze zich hebben te houden. De Heiland, die later zelf is overgeleverd, mishandeld en gekruisigd, heeft hen een voorbeeld nagelaten: Hij bleef van de waarheid getuigen, Hij bad aan het kruis voor hen die hem kruisigden en hoonden.<blockquote>''1Ti 6:13  Ik beveel je voor God die alles in leven houdt, en voor Christus Jezus die voor Pontius Pilatus de goede belijdenis betuigd heeft,'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Lu 23:34  Jezus nu zei: Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen. En om zijn kleren te verdelen wierpen zij het lot daarover.'' (Telos)</blockquote>
 
== Tegenwoordige verdrukking ==
Regel 9:
'''Trend.''' In 2017 werden ongeveer 215 miljoen christenen vervolgd of verdrukt <ref name=":1">Bron: Nieuwsbrief Open Doors dd. 18 jan. 2018. </ref>. In 2009 waren dat er 100 miljoen<ref name=":0">Nieuwsbericht [http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2956125.ece/Noord-Korea_weer_nummer_1_christenvervolging.html Noord-Korea weer nummer 1 christenvervolging] op Trouw.nl dd. 6 jan. 2010</ref>. De verdrukking ven vervolging van christenen is de afgelopen jaren wereldwijd toegenomen, in omvang en hevigheid, zo constateerde Open Doors in het begin van het jaar 2020<ref name=":2" />.
 
'''Ranglijst.''' Open Doors, een organisatie die zich inzet voor verdrukte en vervolgde christenen, houdt een ranglijst bij van landen waar christenen vervolgd en verdrukt worden.  [[Bestand:Open Doors Ranglijst Christenvervolging 2016.jpg|centre|thumb|940x940px|''Kaart: Ranglijst christenvervolging 2016 (bron: Open Doors). In de donkerrood gekleurde landen is de verdrukking het zwaarst.'']]<br>Noord-Korea stond van 2002 tot 2020 op nummer 1 van de ranglijst. Open Doors kent landen punten toe op basis van factoren als de wetgeving rond godsdienstvrijheid, de vrijheid om een gemeente te kunnen stichten en het aantal christenen dat wordt gemarteld en vermoord)<ref name=":0" />.
[[Bestand:Open Doors ranglijst 2020.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|De Open Doors ranglijst christenvervolging 2020 ]]
Noord-Korea stond van 2002 tot 2020 op nummer 1 van de ranglijst. Open Doors kent landen punten toe op basis van factoren als de wetgeving rond godsdienstvrijheid, de vrijheid om een gemeente te kunnen stichten en het aantal christenen dat wordt gemarteld en vermoord)<ref name=":0" />.
 
'''Ideologische factor.''' In zeven van de tien landen waar de christenen in 2008 het meest verdrukt werden, is de Islam de staatsgodsdienst ([[Saoedi-Arabië]], [[Iran]], [[Afghanistan]], Somalië, de Malediven, Jemen en Oezbekistan). Zie ook [[Egypte]]. Twee landen in de top 10 van 2008 hebben een communistische regering ([[Noord-Korea]] en Laos). Verdrukking wordt ook ondervonden van de zijde van extremistische hindoes.
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px; background-color: rgb(255,153,153);"
Regel 30 ⟶ 32:
[https://opendoors.nl/ OpenDoors] zet zich in voor verdrukte en vervolgde christenen.
 
''[https://voiceofthepersecuted.wordpress.com/ Voice of the Persecuted]'' (VOP) = 'Stem van de Vervolgden', is een Amerikaanse organisatie die informeert over vervolgde christenen en hen hulp biedt.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.