Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

813 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 124:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 6 februari 2012.
|}
'''Uitvoer van de Islamitische revolutie.''' Iran doet gewapende interventies in buurlanden, rechtstreeks en via organisaties en bewegingen, die bewapend en getraind worden door Iran. Iran financiert terroristische organisaties. Iran staat bekend als 's werelds grootste staatssponsor van terrorisme. Er gaat een destabiliserende werking van Iran in de Arabische wereld uit.
 
'''Verenigde Staten.''' Iran is fel anti-Amerikaans. Anti-Amerikaanse uitingen zijn te zien op straat. Vóór de Islamitische revolutie in 1979 was Mohammad Reza, de shah van Perzië, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio. Maar spoedig na de revolutie werden de diplomatieke betrekkingen verbroken; ze zijn tot op heden (anno 2010) nog niet hersteld. Iran ziet de Amerikaanse troepen in de regio als een bedreiging en wil dat ze vertrekken. Volgens de Iraanse president Ahmadinejad (2010) is hun aanwezigheid de oorzaak van de instabiliteit in de regio. Volgens de ayatollah (2009) worden de [[Verenigde Staten]] diep gehaat in het Midden-Oosten. Iran wil dat de VS de steun aan Israël stoppen en zich niet bemoeien met de landen in het Midden-Oosten. De VS zijn in de ogen van Iran 'de grote satan' (Israël 'de kleine satan'). President Ahmadinejad zei in een toespraak: "Met Gods zegen zal het laatste uur van de duivelse macht van America zijn geslagen."<ref name=":3">Het desbetreffende filmfragment van de toespraak werd vertoond in het Nederlandse tv-programma EénVandaag, 8 nov. 2011.</ref>
 
Regel 130 ⟶ 132:
'''Arabische naties.''' Meerdere Arabische naties zijn bezorgd over de Iraanse expansiedrift en over het Iraanse nucleaire programma. [[Syrië]] echter is (anno 2011) zeer bevriend met Iran. In Libanon is de anti-Israëlische Sjiitische [[Hezbollah]] nauw verbonden met Iran. Iran steunt de militaire tak van Hezbollah, die door de EU is aangemerkt als terreurbeweging. Daarnaast steunt Iran verschillende milities in Irak en Syrië met geld, wapens en militaire adviseurs. Iran steunt de rebellerende Houthi's in Jemen.
 
Veel '''naties''' in de wereld keuren het nucleaire programma en Irans houding tegenover de VS en Israël af. Iran voert zijn nucleaire programma uit met hulp van '''Rusland.'''
 
=== Iran en Israël ===
Regel 207 ⟶ 209:
 
Op 5 januari trekt Iran zich volledig terug uit het internationale atoomakkoord, dat in 2015 werd gesloten met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.
 
Op 14 augustus stemt de VN-Veiligheidsraad stemt vóór opheffing van het 13-jarige wapenembargo tegen het Iraanse regime, het embargo wordt niet verlengd. De Samenwerkingsraad van de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Samenwerkingsraad_van_de_Arabische_Golfstaten Arabische Golfstaten] ([[Bahrein]], Koeweit, Oman, Qatar, [[Saoedi-Arabië]] en de [[Verenigde Arabische Emiraten]]) pleitte voor verlenging van het Iraanse wapenembargo.
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.