Naar inhoud springen

Bahrein: verschil tussen versies

309 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Bahrein''', officieel het ''Koninkrijk Bahrein'' (Arabisch: ''Mamlakat al-Bahrayn'') is een kleinkleine, dichtbevolktdichtbevolkte, voornamelijk islamitischislamitische eilandenstaatjeeilandenstaat in de Perzische Golf en de Golf van Bahrein, voor de kust van Saoedi-Arabië. Er wonen ruim 1,2 miljoen mensen (2010)<ref>Bron: Bahreinse overheid, zie http://www.census2010.gov.bh/news/news_en26.html</ref>, van wie naar schatting 65.000 christenen (2010)<ref>Bron: Open Doors (2011). [http://www.opendoors.nl/ www.OpenDoors.nl]</ref>. De hoofdstad is Manamah. De officiële taal is Arabisch.
 
'''Grootte.''' De oppervlakte is iets groter dan de Noordoostpolder in Nederland.
De oppervlakte is iets groter dan de Noordoostpolder in Nederland. De bevolking is gemengd: Bahreiners (46%), de rest (54%) is van buitenlandse afkomst, voornamelijk Pakistanen, verder Indiërs, Omanieten, Iraniërs en westerlingen (2010).[[Bestand:Bahrein kaart.gif|miniatuur|975x975px|Engelse talige kaart van Bahrein.]]De naam Bahrein betekent in het Arabisch “twee zeeën”, zo genoemd naar het vroeger deels zoete en deels zoute zeewater rond de eilanden.
Het golfstaatje omvat 33 onderling verbonden eilanden. Bahrein is door een brug verbonden met het vasteland van Saoedi-Arabië. Bahrein is grotendeels woestijn.
 
De oppervlakte is iets groter dan de Noordoostpolder in Nederland'''Bevolkingssamenstelling.''' De bevolking is gemengd: Bahreiners (46%), de rest (54%) is van buitenlandse afkomst, voornamelijk Pakistanen, verder Indiërs, Omanieten, Iraniërs en westerlingen (2010).[[Bestand:Bahrein kaart.gif|miniatuur|975x975px|Engelse talige kaart van Bahrein.]]'''Naam.''' De naam Bahrein betekent in het Arabisch “twee zeeën”, zo genoemd naar het vroeger deels zoete en deels zoute zeewater rond de eilanden.
De mensen wonen merendeels (80%) in steden en bijna allemaal in de verstedelijkte noordelijke helft van het eiland. Het zuidelijk deel is grotendeels onbewoond. De drie grootste steden (anno 2001) zijn de hoofdstad Manamah (143.035 inwoners), vervolgens Muharraq (91.307) en Riffa (79.550). In de hoofdstad vormen de allochtonen (niet-bahreiners) een grote meerderheid.
'''Eiland(en).''' Het golfstaatje omvat 33 onderling verbonden eilanden. Bahrein is door een brug verbonden met het vasteland van Saoedi-Arabië. Bahrein is grotendeels woestijn.
 
'''Bewoning.''' De mensen wonen merendeels (80%) in steden en bijna allemaal in de verstedelijkte noordelijke helft van het eiland. Het zuidelijk deel is grotendeels onbewoond.
 
De mensen wonen merendeels (80%) in steden en bijna allemaal in de verstedelijkte noordelijke helft van het eiland. Het zuidelijk deel is grotendeels onbewoond'''Steden.''' De drie grootste steden (anno 2001) zijn de hoofdstad Manamah (143.035 inwoners), vervolgens Muharraq (91.307) en Riffa (79.550). In de hoofdstad vormen de allochtonen (niet-bahreiners) een grote meerderheid.
 
'''Regering.''' Bahrein wordt geregeerd door een soennitisch koningshuis, terwijl de meerderheid van de bevolking is sjiitisch is (anno 2020).
[[Bestand:Bahrein Manamah.jpg|miniatuur|861x861px|''Hoofdstad Manamah'']]
 
== Godsdienst ==
'''Islam.''' De [[Islam]] is de voornaamste '''godsdienst'''. De bevolking is grotendeels (82%) islamitisch, waarvan 60% sjiieten en 40% soennieten. De soennitische moslims, waartoe ook de heersende familie behoort, zijn de meest invloedrijke groep. De sjiieten voelen zich achtergesteld.
 
'''Christenen''', zo’n 65.000 in getal<ref>Volgens Open Doors, 2011.</ref>, maken 5% tot 9% van de inwoners uit<ref>Indien de opgave van Open Doors uit 2010, te weten 65.000 christenen, en de volkstelling van 2010, te weten 1.234.596 genomen wordt, komt men op 5,3%. Andere bronnen hebben 8 of 9%.</ref>. De meesten zijn Grieks-Orthodox. Het land is redelijk tolerant voor christenen. Ze zijn vrij om thuis hun geloof uit te oefenen en samen te komen. Er zijn twee christelijke boekwinkels in het land (2010). In Bahrein wonen en werken veel buitenlandse christenen. Bahrein stond op plaats 45 (in 2010) en 47 (in 2009) op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Verdrukking van christenen met een moslimachtergond komt vooral vanuit de naaste omgeving, meer dan vanuit de overheid.
 
In het golfstaatje zijn voorts kleine groepen '''joden''' en hindoes. Sinds 1948, toen de staat Israël werd opgericht, is het aantal joden door emigratie teruggelopen. Er waren in het jaar 2007 36 Joden<ref name=":0">Nissan Ratzlav-Katz, [http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/122957 A Book on the History of Bahraini Jews Debuts in the Gulf State], artikel op IsraelNationalNews.com dd. 7 maart 2007. </ref>. Er is een Joodse begraafplaats en een synagoge (2007). Ondanks het geringe aantal Joden en de wens van de Joodse leiders om het gebouw een andere bestemming te geven, staat de koning van Bahrein erop dat de synagoge gehandhaafd wordt. De verhouding van de Joden met de bevolking is goed te nemen.<blockquote>''"De vreedzame samenleving met de Bahreinen is een bewijs van de religieuze verdraagzaamheid voorgestaan door Zijne Majesteit de Koning, Hamad bin Isa Al-Khalifa."''</blockquote><blockquote> (Nancy Khedouri, schrijfster van ''From Our Beginning to Present Day'', een boek over de Joden in Bahrein<ref name=":0" />)</blockquote>
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
Bahrein heeft een belangrijke economische en financiële positie in de oliewereld. Het is de thuishaven van de Vijfde Vloot van de Verenigde Staten.
 
Het is de thuishaven van de Vijfde Vloot van de Verenigde Staten.
 
Sinds september 2020 erkent Bahrein de staat Israël niet en onderhoudt er diplomatieke betrekkingen mee.
 
Bahrein erkent de staat Israël niet en onderhoudt er geen diplomatieke betrekkingen mee. Bahrein is voor de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.
 
== Geschiedenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.