Naar inhoud springen

Dina: verschil tussen versies

49 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Dina''' ("uitspraak") was de enige dochter van [[Jakob (aartsvader)|Jakob]], de dochter van [[Lea]], haar zevende en laatste kind (Gen. 30:21).
 
'''Naam.''' Haar moeder Lea gaf haar die naam. De Hebreeuwse naam is דינה, Diynah. De eigennaam betekent "uitspraak"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce. </ref>. De naam komt 8x voor in het Oude Testament. Het Strongnummer is H1783. De Engelse naam is ''Dinah''.<blockquote>''Ge 30:21  En zij baarde daarna een dochter; en zij noemde haar naam Dina. (SV)''</blockquote>1) dochter van{{Stamboom Jakob en Lea, volle zuster van Simeon en Levi }}
Dina trok er eens op uit om de meisjes van het land te bekijken. De [[Hevieten|Heviet]] [[Sichem]] zag haar, nam haar, lag bij haar en verkrachtte haar. Daarop namen [[Simeon]] en [[Levi]], haar volle broers, gruwelijk wraak door al wat mannelijk was in Sichem met het zwaard te doden (Gen. 34). 
<br />{{Stamboom Jakob}}
Dina trok er eens op uit om de meisjes van het land te bekijken. De [[Hevieten|Heviet]] Sichem zag haar, nam haar, lag bij haar en verkrachtte haar. Daarop namen Simeon en Levi, haar broers, gruwelijk wraak door al wat mannelijk was in Sichem met het zwaard te doden (Gen. 34). 
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.