Naar inhoud springen

Vadem: verschil tussen versies

57 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''vadem''' (Gr. ''orguia'', Eng. ''fathom'', Fr. ''brasse'', Du. ''Klafter'' of ''Faden''; symbool: fm) is een oude lengtemaat ter grootte van twee zijwaarts u...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 7:
De vadem werd vooral '''gebruikt''' om de vaardiepte voor schepen aan te duiden. Men kon de diepte makkelijk meten door het touw tussen de handen aan de gestrekte armen binnen te halen (ook wel "opvamen" genoemd).
 
Het woord “vadem” komt in de Bijbel alleen voor in Lucas’ beschrijving van de schipbreuk van Paulus bij het eiland Malta:<blockquote>''Hnd 27:28 En zij wierpen het dieplood uit en peilden twintig vadem; en na wat verder te zijn gevaren wierpen zij opnieuw het dieplood uit en peilden vijftien vadem.'' ''(TELOS)''</blockquote>20 vadem x ca. 1,80 meter = ca. 36 meter.
 
''Hnd 27:28 En zij wierpen het dieplood uit en peilden twintig vadem; en na wat verder te zijn gevaren wierpen zij opnieuw het dieplood uit en peilden vijftien vadem.''
 
''(TELOS)''
 
20 vadem x ca. 1,80 meter = ca. 36 meter.
 
15 vadem x ca. 1,80 meter = ca. 27 meter.
 
== Bronnen ==
Onder andere: artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Vadem Vadem] op Wikipedia.nl
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.