Naar inhoud springen

Jozua (boek)/Voorgeschiedenis: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Woestijntocht ==
[[Bestand:Israel woestijnreis Kadesh naar Moab.jpg|miniatuur|1152x1152px]]
Het vooruitzicht op het beloofde land had Israëls zonen jarenlang telkens weer nieuwe krachten geschonken, toen ze ronddwaalden in „de grote en vreselijke woestijn met vergiftige slangen en schorpioenen" en trekken moes­ten „door dorre streken zonder water" (Deut. 8 : 15), die „huilende wildernis" (Deut. 32 : 10) met zijn kalkstenen bodem, wel in de regentijd getooid met bloe­men en gras, maar in de zomer dor en kaal, al waren er dan ook plekken, waterrijk genoeg om althans een kleine weideplaats te vinden voor niet al te grote kudden kleinvee.
 
Regel 8 ⟶ 9:
 
== Eerste kennismaking ==
'''Verkenning.''' KanaanKanaän! Hoe dicht waren de Israëlieten er bij geweest! Het was in het tweede jaar na de uittocht uit Egypte, toen ze van de Sinaï waren opgetrokken naar „Kades in de woestijn Paran" (Num. 10 : 11; 13 : 26). Toen had het bevel weerklonken: „Zend mannen uit om het land Kanaän te verspieden" (Num. 13 :1) en had Mozes hun gezegd: „Trekt hier ten Zuiden in en bestijgt het gebergte en neemt het land in ogenschouw" (Num. 13 : 17).
 
Veertig dagen lang hadden ze moeten wachten, voor­ dat de verspieders in het kamp waren teruggekeerd; veertig dagen van grote spanning; veertig dagen van hoop en vrees.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.