Naar inhoud springen

Kanaänieten: verschil tussen versies

39 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Kanaänieten''' zijn de afstammelingen van [[Kanaän (persoon)|Kanaän]], de zoon van Cham en de kleinzoon van Noah. Ook de inwoners van Kanaän worden in de Bijbel Kanaänieten genoemd, of ze nu van Kanaän afstammen of niet.
 
== Kanaäns nageslacht ==
Het land Kanaän is genoemd naar Kanaän en werd bevolkt door Zijn nageslacht. Van Kanaän stammen af de Jebusieten, de Amorieten, de Girgasieten, de Hethieten, de Hevieten, Arkieten, Sinieten, de Arvadieten, de Tsemarieten, en de Hamathieten. Zij zijn allen Kanaänieten.
 
Regel 6 ⟶ 7:
Van Heth, de zoon van Kanaän, stammen de [[Hethieten]] af. 
 
== DeKanaänieten stamin Kanaänengere zin ==
Zowel „Kanaän" als „Kanaänieten" hebben een engere en een ruimere zin in het Oude Testament. In Genesis 15:18-21, waar het aan Abram beloofde land zich uitstrekt tot de de rivier de Eufraat, zijn tien naties genoemd: de Kenieten, de Kenizieten, de Kadmonieten, de Hethieten, de Ferezieten, de Refaieten, de Amorieten, de Kanaänieten, de Girgasieten en de Jebusieten (Deut. 7:1 vermeldt zeven volken, waaronder Kanaänieten ; Joz. 3:10 vermeldt zeven volken, als eerste de Kanaänieten). Hier en elders zijn de Kanaänieten slechts één van de vele volken, maar op andere Schriftplaatsen lijkt de term Kanaänieten te slaan op alle inwoners van Kanaän, zoals in Jozua 17:12-13; Nehemia 9:24, Obadja 20 en Zacharia 14:21. Er zijn tal van plaatsen, waarin de Kanaänieten naast een andere stammen genoemd worden als de bewoners des lands, die aan Israël zijn voorafgegaan. Gewoonlijk staan zij naast Hethieten, Amorieten, Ferezieten, Hevieten en Jebusieten (Exod 3: 8, 17; 23: 23; 33: 2; 34: 11; Deut. 20: 17; Joz. 9: 1; 11:3; 12:8: Richt. 3:5; Neh. 9:8, soms ook nog Girgasieten, Deut. 7:1; Joz. 3: 10; 24: 11). Daarbij mag uit het feit, dat ze tienmaal met de Hethieten en Amorieten voorop staan, wel worden geconcludeerd, dat ze met deze tot de grootste stammen behoorden.
 
Dat ze behoord hebben tot de volkerengroep, die wij gewoon zijn als Semieten<ref>Niet verwarren met de nakomelingen van [[Sem]], de broer van Cham. </ref> aan te duiden, staat vast.
 
=== Woonplaats in Kanaän ===
 
De 'Kanaänieten' in engere zin bewoonden het laagland aan de zee, de kustvlakte. Ten tijde van de twaalf verspieders waren ze ook aan de oever van de Jordaan te vinden. Deze twaalf spionnen, die Kanaän hadden verkend, noemden in hun relaas de woonplaats van de Kanaänieten: <blockquote>''Nu 13:29 In het Zuiderland woont Amalek, in het bergland [wonen] de Hethieten, de Jebusieten en de Amorieten, aan de zee en aan de oever van de Jordaan wonen de Kanaänieten. (HSV)''</blockquote>
 
== Inwoners van Kanaän ==
Daarnaast staan echter andere plaatsen, waar „Kanaänieten" gebruikt wordt als verzamelnaam van de vóór-IsraëlietischeIsraëlitische inwoners van de land. Dit is b.v. het geval in Gen. 12: 6; 24: 3, 37; 38:2; 50:11; Num. 21:1,3; Richt. 1:32 v.
[[Bestand:Niet-israelietische volken (Wolters).jpg|centre|thumb|1372x1372px]]
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.