Naar inhoud springen

Preterisme: verschil tussen versies

189 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
'''Gedeeltelijk en volledig preterisme.''' Of: ''deel''- en ''volpreterisme''. De opvatting dat de profetieën over het einde reeds grotendeels (maar niet alle) zijn uitgekomen, heet ''gedeeltelijk'' ''preterisme,'' ''deelpreterisme'' of ''partieel preterisme'' (Eng. ''partial preterism''). Nog niet gebeurd zijn: 1. de wederkomst van Christus en de opneming van de gemeente; 2. de opstanding van de doden; 3. het laatste oordeel. De meer recente opvatting dat alle voorzeggingen reeds zijn vervuld, wordt ''volledig preterisme,'' ''volpreterisme, vol preterisme'' (Eng. full preterism) of ''hyperpreterisme'' genoemd.
 
'''Nederlandstalige preteristenPreteristen.''' De bekende Anglicaanse theoloog Tom Wright (geb. 1948) is een preterist<ref>Raymond R. Hausoul, [https://indekerk.be/2020/07/28/god-en-de-pandemie/ God en de pandemie], op Indekerk.be, 28 juli 2020.</ref>. In het Nederlandse taalgebied wordt een preteristische leer verkondigt (anno 2017) door David Sörensen, die stelt dat de wederkomst van de Heer Jezus in het jaar 70 heeft plaatsgevonden, en door de prediker Jeroen Koornstra, die de opname van de gemeente niet als een toekomstige gebeurtenis ziet. Koornstra ziet 2 Petr 3:10-12 vervuld in 70 na Chr., toen Jeruzalem verwoest werd. <blockquote>''2Pe 3:10 Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarop de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan en de elementen brandend vergaan en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. 2Pe 3:11 Daar dit alles dus vergaat, hoe behoort u te zijn in heilige wandel en godsvrucht, 2Pe 3:12 terwijl u de komst van de dag van God verwacht en verhaast, ter wille waarvan de hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten. (TELOS)''</blockquote>Volgens Koornstra is de [[eindtijd]], d.w.z. 'de laatste dagen' (Hebr. 1:1; Hand. 2:17), begonnen met Jezus en rond het jaar 70 n.C. geëindigd met de verwoesting van Jeruzalem en de tempel. De Heer Jezus komt niet terug op de wolken, maar is al lang teruggekomen. Zijn komst was een 'ingrijpen': het uitvoeren van een oordeel over Jeruzalem en de tempel en daarmee de afschaffing van het Oude Verbond, dat toen plaatsmaakte voor het Nieuwe Verbond. Samen met Jezus regeren doen we niet pas in de toekomst, maar in het hier en nu. Zijn koninkrijk krijgt nu al gestalte. De aarde waarop wij wonen is blijvend en wordt niet door vuur verwoest.<ref>''De 'eindtijd is al geweest''', EO Live, radio-uitzending van 12 okt. 2019. Yvonne Sprunken in gesprek met Jeroen Koornstra naar aanleiding van zijn boek 'Het einde van de eindtijd'. </ref>
 
== Gedeeltelijk preterisme ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.