Naar inhoud springen

Ebal: verschil tussen versies

538 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De berg '''Ebal''' is een berg in [[Samaria (landstreek)|Samaria]], een rots van het gebergte [[Efraïm]], tegenover de berg [[Gerizim]] gelegen. God gebood de Israëlieten om de vloek voor de overtreders op de berg Ebal uit te spreken (Deut. 11:29).
 
De Ebal ligt 940<ref>Een hoogte van 938 noemt: A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 24.</ref> meter boven de zeespiegel. Het is de hoogste berg in het centrale en noordelijke deel van [[Samaria (landstreek)|Samaria]]. Tegenover de Ebal ligt de berg Gerizim, die 881<ref>Een meterhoogte hoogvan is. Ebal868 ismeter denoemt: noordelijke bergtop van het gebergteA. EfraïmNoordtzij, Gerizim heetteJoh. de zuidelijke. Mozes duidde hun ligging aanGroot, toen''Des hetHeeren volkheirscharen.'' IsraëlPremieboek inbij de vlakkeN.C.R.V.-kalender velden1938. vanBlz. Moab24. (in het tegenwoordige Jordanië) gelegerd was:<blockquote/ref>''De 11:30meter Diehoog liggenis. Beide immersschijnen aanechter delager, overzijdeomdat van de JordaanSichem, achter de weg naar de zonsondergang,gelegen in het landdal vantussen dedeze Kanaänietenbergen, diezelf inop deeen Vlaktehoogte wonen,van tegenover570<ref>A. GilgalNoordtzij, bijJoh. de eikenGroot, van''Des Heeren Moreheirscharen.'' (HSV)</blockquote>DePremieboek Ebal enbij de GerizimN.C.R.V.-kalender vormen1938. eenBlz. mooi24. dal, waarin</ref> de stad Nabloes, het Bijbelse [[Sichem]],meter ligt. De berg ligt in het gebied van de Palestijnse Autoriteit.
 
Ebal is de noordelijke bergtop van het gebergte Efraïm, Gerizim heette de zuidelijke. Mozes duidde hun ligging aan, toen het volk Israël in de vlakke velden van Moab (in het tegenwoordige Jordanië) gelegerd was:<blockquote>''De 11:30 Die liggen immers aan de overzijde van de Jordaan, achter de weg naar de zonsondergang, in het land van de Kanaänieten die in de Vlakte wonen, tegenover Gilgal, bij de eiken van More.'' (HSV)</blockquote>De Ebal en de Gerizim vormen een mooi dal, waarin de stad Nabloes, het Bijbelse [[Sichem]], ligt. De berg ligt in het gebied van de Palestijnse Autoriteit.
[[Bestand:Gerizim Ebal foto Rasmussen.jpg|1024px|''Links de berg Gerizim en rechts de berg Ebal. Daartussen in het dal (niet zichtbaar) het dorp Nabloes (= Sichem) en de Jacobsbron.'' ]]
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.