Naar inhoud springen

Heelal: verschil tussen versies

586 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 30:
 
== Zonnestelsel, Melkweg, Sterrenstelsels ==
'''Zonnestelsel.''' De [[zon]] en alle hemellichamen die eromheen draaien vormen het '''Zonnestelsel'''. Rond de zon draaien acht planeten. Van dichtbij de zon tot veraf geteld zijn dat: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Hiervan kunnen wij er vanaf de aarde met het blote oog vijf zien: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. De planeet die het dichtst bij de aarde is en beweegt, is Venus, op een afstand van 40 tot 260 miljoen km van ons af. Venus wordt ook genoemd 'de [[Ster|morgenster]]' en 'de avondster'. De aarde is 150 miljoen km van de zon, Mercurius staat met een afstand van 58 miljoen km het dichtst bij de zon, en Neptunus is met 4500 miljoen km het verst van de zon verwijderd. Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. De reusachtige bol heeft een doorsnede van 142.800 km, terwijl de aarde 12.765 km in doorsnee is. Rond de zon is ook een gordel van duizenden asteroïden of planetoïden.
 
'''Melkweg.''' Het zonnestelsel behoort tot de '''Melkweg''', een sterrenstelsel van 200 miljard sterren, waarvan de zon er een is. De aarde is één van de 100 miljard planeten in het Melkwegstelsel, waarin volgens sterrenkundigen van het Amerikaans Sterrenkundig Genootschap minstens tien miljard planeten zijn die net zo bewoonbaar zijn als de aarde (schatting 2012).
 
'''Sterrenstelsels.''' Er zijn meer '''sterrenstelsels''' in het heelal, honderden miljarden zelfs. Ze hebben een spiraalvorm of een elliptische vorm. Onze eigen Melkweg is een spiraalstelsel. In een spiraalstelsel ontstaan veel nieuwe sterren, in elliptische stelsels zijn vrijwel alleen oude sterren. Sterrenstelsel Centaurus A is een beetje van beide vormen<ref>[http://www.nu.nl/wetenschap/2940517/sterrenstelsel-heeft-verborgen-spiraal.html Sterrenstelsel heeft verborgen spiraal], nieuwsbericht op Nu.nl, 23 okt.2012</ref>.
 
Het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel buiten onze eigen Melkweg is het Andromedastelsel, dat 2,5 miljoen lichtjaar van de aarde is verwijderd. Deze sterrengroep met haar schittering van een biljoen sterren is het verste object dat de meeste mensen zonder hulpmiddel kunnen zien. Sterrenkundigen verwachten dat over zo'n 4,5 miljard jaar een frontale botsing met tussen onze Melkweg en dat sterrenstelsel zal plaatsvinden. In het licht van de Bijbel mogen wij verwachten dat er dan inmiddels een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zullen zijn.
 
== Grootheid van het heelal ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.