Naar inhoud springen

Ark van het verbond: verschil tussen versies

753 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 26:
 
=== Cherubs ===
Aan de beide uiteinden van deze gouden plaat waren beelden van twee gouden Cherubs van gedreven werk. Ze worden genoemd "de cherubs van de heerlijkheid" (Hebr. 9:5).<blockquote>''Heb 9:5 en daarboven <u>de cherubs van de heerlijkheid</u> die het verzoendeksel overschaduwden ....'' (Telos)</blockquote>Ze waren uit beide einden van het verzoekdeksel gemaakt (Ex. 37:7-8).
''Ex 37:7  Ook maakte hij twee cherubs van goud; als gedreven werk maakte hij ze uit de beide uiteinden van het verzoendeksel, Ex 37:8  één cherub uit het uiteinde aan de ene [kant], en één cherub uit het uiteinde aan de andere [kant]. Uit het verzoendeksel maakte hij de cherubs, uit de beide uiteinden ervan.  Ex 37:9  En de cherubs hielden [hun] beide vleugels naar boven uitgespreid, terwijl ze met hun vleugels het verzoendeksel bedekten. Hun gezichten [waren] naar elkaar toe [gericht];de gezichten van de cherubs waren naar het verzoendeksel [gericht].'' (HSV)</blockquote>
Ze worden genoemd "de cherubs van de heerlijkheid" (Hebr. 9:5).<blockquote>''Heb 9:5 en daarboven <u>de cherubs van de heerlijkheid</u> die het verzoendeksel overschaduwden ....'' (Telos)</blockquote>Ze waren uit beide einden van het verzoekdeksel gemaakt (Ex. 37:7-8).
 
Hun aangezichten waren tegenover elkaar en zagen neer op het verzoendeksel, ze "overschaduwden" (Hebr. 9:5) het.
 
De cherubsbeelden waren evenals de gouden luchter en de zilveren trompetten van binnen hol. HunneHun gedaante wordt niet nader beschreven. Op grond van de tekst kan alleen het volgende met zekerheid worden vastgesteld,: de cherubs waren gevleugelde gestalten. Zij, zij hadden elk twee vleugels, die niet horizontaal, maar beide naar boven waren uitgespreid (Ex. 37:9), zodat zij het verzoendeksel ermee overdekten.
 
Voorts hadden zij niet, gelijk de door Ezechiël (1: 6, 10) beschreven Cherubs, vier aangezichten, n.l. dat van een mens, van een leeuw, van een stier, en van een adelaar, maar elk slechts één.
Regel 42 ⟶ 44:
 
== Belangrijkste voorwerp ==
Dat de ark het '''belangrijkste''' en heiligste voorwerp in de tabernakel en de tempel te zijn geweest, blijkt uit het volgende. Na de materialen is de ark het eerstgenoemde onderdeel van heiligdom dat God beschrijft. Ook uit de plaats waar de ark gezet zou worden, blijkt dat het het belangrijkste voorwerp is: in het Allerheiligste.[[Bestand:Levieten dragen ark Jordaan.jpg|miniatuur|645x645px|''Levieten dragen de ark bij de doortocht door de Jordaan, Joz. 3:14v. (De muur van tegengehouden water is een onjuist detail op het schilderij. Want het water werd veel noordelijker opgehouden en wel bij de plaats Adam.)'']]
 
== Vervoer ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.