Naar inhoud springen

Offer: verschil tussen versies

3.101 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 52:
| style="padding: 15px;" | <youtube>1q2-1ImugQ0</youtube>
|}
 
== Onze offerdienst ==
Welke offers brengen wij aan God? Wat houdt onze tegenwoordige (Nieuwtestamentische) offerdienst in? Wat is de ''christelijke'' offerdienst?
 
=== Begrip en besef van Christus’ offer ===
Voordat we offers kunnen brengen, is het belangrijk dat wij iets van het offer van Christus hebben begrepen. Het gaat er daarbij ook om wat we met God daarin ‘delen’, met Hem gemeenschappelijk hebben.
 
Wat ons begrip van ’s Heilands offer betreft, begrijpen we en beseffen we 
* Welke waarde en betekenis het offer van de Heer Jezus voor God, Zijn Vader, heeft?
* Welke waarde en betekenis Zijn offer voor ons heeft?
Als we dat begrijpen en beseffen, maken we dan God en onze Heiland daarvoor groot?!
 
=== Welke offers wij mogen brengen ===
Een kort overzicht van de offers die wij mogen brengen:
* lofoffers, die we als ‘vrucht der lippen’ God mogen aanbieden. Petrus spreekt met het oog op deze offers van ‘geestelijke offeranden’ (Hebr 13:15; 1 Petr 2:4,5);
* de geldelijke of anderszins stoffelijke (materiële) offers van weldadigheid en  mededeelzaamheid (Hebr. 13:16)
* het levende offer van ons lichaam, d.w.z. dat ons doen en laten, wat wij in het lichaam verrichten, toegewijd is aan God, ten dienste van de gerechtigheid in plaats van de zonde. Opdat in ons lichaam, hetzij door het leven, hetzij door de dood, Christus mag worden grootgemaakt (Rom. 12:1; Filip. 1:20).
 
== Meer informatie ==
Zie ook: Altaar | Brandoffer | Offer van Christus | Priester | Schuldoffer | Spijsoffer | Vredeoffer | Vuuroffer | Zondoffer 
 
Hugo Bouter, ''Aspecten van het werk van Christus''. Gouda: Stichting Boeken om de Bijbel, 2006. Pagina's: 64. [http://www.oudesporen.nl/Download/HB266.pdf Download] (pdf-document) van OudeSporen.nl. Dit boekje behandelt de vier hoofdtypen van de oudtestamentische offeranden: De eerste drie zijn vrijwillige offeranden (het brandoffer, het spijsoffer en het vredeoffer), het vierde hoofdtype is het verplichte offer: het zond- en schuldoffer. De verschillende offers illustreren verschillende aspecten van het werk van Christus. De beschouwing geldt vooral de geestelijke betekenis van de offers. 
 
H.L. Heijkoop, ''Het offer; de geestelijke betekenis van de offers in het Oude Testament''. Winschoten: Uit het Woord der Waarheid, 1977. Pagina's: 454. Uitvoerige en diepgaande behandeling van de offers en hun geestelijke betekenis. 
 
== Bronnen ==
* In de eerste versie van dit artikel is tekst overgenomen uit ''Handwoordenboek van Nederlandsche Synoniemen'' (1908) betreffende de betekenis van ''offer, offerande'' en''slachtoffer.''
* Kris Tavernier, [http://www.oudesporen.nl/Download/OS1280.pdf Een blik op de offers] (2007)''.'' Artikel op OudeSporen.nl.
* Jaap Fijnvandraat, ''[http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=3184 Op stap door het eerste boek van Samuel]'', aflevering 2. In: ''Bode van het Heil in Christus,'' jrg. 143, aug. 2000.
* ''Bijbelsch Handboek en Concordantie'' (Rotterdam: J.M. Bredée, ca. 1892), blz. 11. Hieruit is op 23 mei 2013 tekst verwerkt. 
 
==Voetnoten==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.