Naar inhoud springen

Evangelie naar Lukas/Hoofdstuk 24: verschil tussen versies

k
Regel 4:
Lu 24:1  Op de eerste dag van de week echter, toen het nog zeer vroeg was, kwamen zij bij het graf met de specerijen die zij hadden bereid. (Telos)
'''De eerste dag van de week.''' Dat is zondag.
 
'''Toen het nog zeer vroeg was.''' Zie ook vers 22.
 
'''Zij.''' Dat zijn de drie vrouwen genoemd in vers 10.
Regel 68 ⟶ 70:
Wellicht zag Hij er ook uiterlijk anders uit. Immers moest Hij, toen hij na zijn opstanding aan zijn discipelen verscheen, hen verzekeren dat Hij het was. Vergelijk:
 
''Lu 9:29  En terwijl Hij bad, werd <u>het uiterlijk van Zijn gezicht <u>anders</u> en Zijn kleding werd lichtend wit. (Telos)''
 
In Emmaüs, bij de aanvang van de maaltijd met Hem, zullen hun ogen geopend worden (31).
 
== Luk. 24:19 ==
Regel 81 ⟶ 85:
 
'''Al het volk.''' Jong en oud, geringen en aanzienlijken.
 
== Luk. 24:20 ==
Lu 24:20  hoe onze overpriesters en oversten Hem hebben overgeleverd tot het doodvonnis en Hem hebben gekruisigd. (Telos)
'''Tot het doodvonnis.''' Ze eisten bij stadhouder Jezus' dood. Het doodvonnis mocht alleen de wereldlijke rechter vellen.
 
'''Hem hebben gekruisigd.''' Niet eigenhandig, maar door de handen van enkele Romeinse soldaten. Maar het mag de overleveraars worden aangerekend, zij hebben ervoor gezorgd dat Jezus is veroordeeld en gekruisigd.
 
== Luk. 24:21 ==
Lu 24:21  Wij echter hoopten dat Hij Degene was die Israël zou verlossen; maar al met al is het nu al de derde dag sinds dit is gebeurd. (Telos)
'''Wij echter hoopten dat Hij Degene was die Israël zou verlossen.''' Hun hoop zal vervuld worden.
 
''Ro 11:26  en zo zal heel Israël behouden worden, zoals geschreven staat ‘Uit Sion zal de Redder komen; Hij zal de goddeloosheden van Jakob afwenden.'' (Telos)
 
'''Is het nu al de derde dag sinds dit is gebeurd.''' Vrijdag: de kruisiging; zaterdag: de sabbat; zondag: hun ontmoeting met de vreemdeling.
 
== Luk. 24:22 ==
Lu 24:22  Maar ook hebben enige vrouwen uit ons midden ons buiten onszelf gebracht: zij waren vroeg bij het graf geweest, (Telos)
'''Vroeg bij het graf.''' "Zeer vroeg" zelfs (vers 1).
 
== Luk. 24:26 ==
Lu 24:26  Moest de Christus dit niet lijden, en zo in zijn heerlijkheid binnengaan? (Telos)
'''En zo in zijn heerlijkheid binnengaan.''' Vermoedelijk is Hij, die een verheerlijkt lichaam had, pas na veertig dagen in zijn heerlijkheid in de hemel binnengegaan. Maar Hij spreekt alsof het al gebeurd is. En dit gebeurt vaker in de Schrift.
 
''Ro 8:30  En hen die Hij tevoren heeft bestemd, die heeft Hij ook geroepen; en die Hij heeft geroepen, die heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij heeft gerechtvaardigd, die heeft Hij ook verheerlijkt.'' (Telos)
 
== Luk. 24:28 ==
Lu 24:28  En zij naderden het dorp waar zij heengingen; en Hij deed alsof Hij verder wilde gaan. (Telos)
'''Het dorp.''' Emmaüs (11).
 
== Luk. 24:29 ==
Lu 24:29  En zij drongen bij hem aan en zeiden: Blijf bij ons, want het is tegen de avond en de dag is al gedaald. En Hij ging naar binnen om bij hen te verblijven. (Telos)
'''Blijf bij ons.''' De vreemdeling had hen ingelicht en uit hun droeve stemming opgebeurd. Hun harten waren verwarmd, ja, brandende geworden (32). Hij was een kennis geworden, aan wie ze goed wilden doen.
 
== Luk. 24:30 ==
Lu 24:30  En het gebeurde, toen Hij met hen aanlag, dat Hij het brood nam en zegende en nadat Hij het gebroken had, gaf Hij het hun. (Telos)
'''Dat Hij het brood nam en zegende en nadat Hij het gebroken had, gaf Hij het hun.''' Alsof Hij, de genodigde, opeens gastheer was. Hij handelde op dezelfde wijze als bij het laatste maal met Jezus.
 
== Luk. 24:31 ==
Lu 24:31  Hun ogen nu werden geopend en zij herkenden Hem; en Hij werd onzichtbaar voor hen. (Telos)
'''Hun ogen nu werden geopend.'''
 
''Lu 24:16  hun ogen werden echter ervan weerhouden Hem te herkennen.'' (Telos)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.