Naar inhoud springen

Vaccin tegen SARS-CoV-2: verschil tussen versies

129 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
 
== Vaccins ==
Er zijn of worden verschillende soorten vaccins<ref>Over verschillende soorten vaccins in het algemeen, zie [[Vaccin]].</ref> tegen SARS-CoV-2/Covid-19 ontwikkeld. Enkele soorten met hun producenten zijn<ref name=":2">Wim de Jongste, Peter Borger, [http://www.uitgeverijmaatkamp.nl/articles/weet-v.pdf 'Hoe werkt een vaccin? Een beschrijving van 7 verschillende soorten'], in: ''Weet Magazin'', feb. 2021.</ref>:
 
* subeenheid-eiwitvaccin: Novavax (VS)
Regel 40:
Bij de ontwikkeling van dit type vaccin wordt het stekeleiwit-gen van het coronavirus geïsoleerd. Men maakt er DNA van<ref name=":13">[https://www.youtube.com/watch?v=9WL57gWiulA&t=40m0s Prof. Dr. Pierre capel - Emeritus Hoogleraar in de Experimentele Immunologie.] Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 19 feb, 2021. Vanaf 40 min.</ref>. Dit DNA wordt vervolgens ingebouwd in een DNA-virusachtige gestopt die het DNA in de cel brengt en de cel tot de productie van het stekeleiwit aanzet. Dit eiwit lokt een immuunreactie uit.<ref name=":2" /> In het AstraZeneca heeft men het DNA ingebouwd in het adenovirus afkomstig van een chimpansee<ref name=":13" />. Dit dragervirus is onschadelijk gemaakt en dient alleen als voertuig voor het viraal DNA. Het kan zich niet vermenigvuldigen. Er bestaat echter de kans dat bij een omvangrijke kweek van adenovirussen voor vaccinatie er een virus gevormd wordt dat zichzelf wél kan vermenigvuldigen<ref name=":13" />.
 
De techniek van een recombinant vectorvaccin is nogal nieuw en niet degelijk onderzocht (feb. 2021)<ref name=":13" /><ref>Over DNA-vaccins, zie https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_vaccine</ref>.
 
=== mRNA-vaccin ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.