Naar inhoud springen

Verschijningen van Jezus Christus: verschil tussen versies

k
Regel 10:
 
== Verschijningen na zijn opstanding ==
Na zijn opstanding heeft Hij zich op meerderlei wijze aan zijn leerlingen geopenbaard. Achtereenvolgens is Hij verschenen aan<ref>Deze lijst is op 12 maart ontleend aan [[Bijbelse geschiedenis van het Nieuwe Testament]]</ref>:
Na zijn opstanding heeft Hij zich op meerderlei wijze aan zijn leerlingen geopenbaard. De eerste maal aan een vrouw, Maria van Magdala. Hij zag er anders uit dan eerder. Toen Maria hem zag, dacht zij dat het de tuinman was van de hof waar Jezus begraven was.<blockquote>''Joh 20:14 Toen zij dit had gezegd, keerde zij zich om naar achteren en zag Jezus staan; en zij wist niet dat het Jezus was. (TELOS)'' </blockquote>Toen de Heer zich voor het eerste vertoonde aan zijn vergaderde leerlingen, toonde Hij hun zijn handen en zijn zijde, waarmee Hij aantoonde dat Hij het was.
 
# Maria Magdalena, Mark. 16 :9-11; Joh. 20 :11-18;
De derde verschijning was aan de zee van Tiberias. <blockquote>''Joh 21:10 Jezus zei tot hen: Brengt de vissen die u nu hebt gevangen. Joh 21:11 Simon Petrus ging op en trok het net op het land, vol grote vissen, honderddrieenvijftig; en hoewel het er zoveel waren, scheurde het net niet.'' ''Joh 21:12 Jezus zei tot hen: Komt hier ontbijten. En niemand van de discipelen durfde Hem vragen: Wie bent U? daar zij wisten dat het de Heer was. Joh 21:13 Jezus kwam en nam het brood en gaf het hun, en de vis eveneens. Joh 21:14 Dit was al de derde keer dat Jezus aan de discipelen werd geopenbaard, nadat Hij uit de doden was opgewekt.'' (TELOS)</blockquote>Na zijn hemelvaart openbaarde Hij zich ook aan een felle tegenstander van de christenen: Paulus van Tarsus. Deze bekeerde zich terstond en werd een vurig afgezant van de Opgestane.
# De vrouwen, Matth. 28 :8-10;
# Simon Petrus, Luk. 24 :34, 1 Kor. 15 :5. Van deze verschijning zijn geen bijzonderheden bewaard.
# De Emmaüsgangers, Mark. 16 :12,13; Luk. 24 :13-35;
# De vergaderde apostelen en anderen bij hen, zonder Thomas, Mark. 16 :14, Luk. 24 :36-49, Joh. 20 :19-24;
# De vergaderde apostelen, met Thomas, Joh. 20 :26-31;
# De zeven apostelen bij de Zee van Tiberias, Joh. 21 :1-14;
# De elf apostelen op een berg in Galilea, Matth. 28 :16-20, Mark. 16 :15-18;
# Vijfhonderd broeders op éénmaal, 1 Kor. 15 :6;
# Jakobus, 1 Kor. 15 :7. Van deze verschijning zijn geen bijzonderheden bewaard.
# De elf apostelen op de Olijfberg, Hand. 1 :4-8.
 
De eerste maal verscheen Hij aan een vrouw, de discipelin [[Maria Magdalena|Maria van Magdala]]. Uit haar had hij vroeger zeven demonen uitgedreven. Misschien was deze eerste verschijning aan háár, daar de eerste zonde in de geschiedenis van het mensdom door een vrouw was gedaan, die misleid was door de duivel.
 
De Heer zag er nu anders uit dan eerder. Toen Maria hem zag, dacht zij dat het de tuinman was van de hof waar Jezus begraven was.<blockquote>''Joh 20:14 Toen zij dit had gezegd, keerde zij zich om naar achteren en zag Jezus staan; en zij wist niet dat het Jezus was. (TELOS)'' </blockquote>Wat de mannelijke discipelen, is het treffend dat de Heer het eerst aan Simon Petrus verscheen, een apostel die hem verloochend had. Maar Petrus, die met Johannes vlug was opgestaan en naar het graf gesneld, was de eerste mannelijke discipel die de geopende grafspelonk binnenging. En deze Petrus had herstel nodig in de betrekking tot zijn Heer. Misschien is dat de reden dat de Heer zich eerst aan Petrus openbaarde.
 
Toen de Heer zich voor het eerste vertoonde aan zijn ''vergaderde'' apostelen, toonde Hij hun zijn handen en zijn zijde, waarmee Hij aantoonde dat Hij het was.
 
De derde verschijning aan de groep apostelen was aan de zee van Tiberias. <blockquote>''Joh 21:10 Jezus zei tot hen: Brengt de vissen die u nu hebt gevangen. Joh 21:11 Simon Petrus ging op en trok het net op het land, vol grote vissen, honderddrieenvijftighonderddrieënvijftig; en hoewel het er zoveel waren, scheurde het net niet.'' ''Joh 21:12 Jezus zei tot hen: Komt hier ontbijten. En niemand van de discipelen durfde Hem vragen: Wie bent U? daar zij wisten dat het de Heer was. Joh 21:13 Jezus kwam en nam het brood en gaf het hun, en de vis eveneens. Joh 21:14 Dit was al de derde keer dat Jezus aan de discipelen werd geopenbaard, nadat Hij uit de doden was opgewekt.'' (TELOS)</blockquote>Na zijn hemelvaart openbaarde Hij zich ook aan een felle tegenstander van de christenen: Paulus van Tarsus. Deze bekeerde zich terstond en werd een vurig afgezant van de Opgestane.
 
Opvallend is dat de Heer eerst verscheen aan enkelingen, te beginnen bij het graf. Daarna verder van het graf. Het bericht van deze verschijningen bereikte al de apostelen. Het is alsof ze werden voorbereid op de verschijning van hun Heer in de groep in de huiskamer. Ze konden wennen aan de gedachte dat de Heer werkelijk was opgewekt. Toch was het nog een hele schrik toen hij te midden van de groep in de huiskamer verscheen. <blockquote>''Lu 24:33  En zij<ref>De beide Emmaüsgangers</ref> stonden op datzelfde ogenblik op en keerden terug naar Jeruzalem, en zij vonden de elf en hen die bij hen waren, samenvergaderd,  Lu 24:34  die zeiden: De Heer is werkelijk opgewekt en is aan Simon verschenen. Lu 24:35  En zij verhaalden wat er onderweg gebeurd was en hoe Hij hun bekend was geworden in het breken van het brood.  Lu 24:36 Terwijl zij nu hierover spraken, stond Hijzelf in hun midden en zei tot hen: Vrede zij u. Lu 24:37  Zij werden echter angstig en erg bang en meenden een geest te zien. Lu 24:38  En Hij zei tot hen: Waarom bent u ontsteld en waarom komen er overleggingen in uw hart op?  Lu 24:39  Ziet mijn handen en mijn voeten, dat Ik het Zelf ben; betast Mij en ziet, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals u ziet dat Ik heb. Lu 24:40  En toen Hij dit zei, toonde Hij hun zijn handen en voeten. Lu 24:41  Toen zij het nu van blijdschap nog niet geloofden en zich verwonderden, zei Hij tot hen: Hebt u hier iets te eten?'' (Telos)</blockquote>
 
== Verschijning aan Johannes op Patmos ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.