Naar inhoud springen

Verschijningen van Jezus Christus: verschil tussen versies

k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De ZoonHeiland vander Godwereld, onze Heer [[Jezus Christus]], is na zijn opstanding uit de doden dikwijls '''verschenen''' aan mensen. Hij is het Woord van God, doch ook het Beeld van God. Wie Zijn stem hoort, hoort Gods woord. En wie de Zoon van God ziet, ziet God de Vader.
 
Een verschijning van Christus wordt ook wel een ''christofanie'' genoemd, vgl. ''theofanie'' = Godsverschijning.
 
De Heer Jezus is het Woord van God, doch ook het Beeld van God. Wie Zijn stem hoort, hoort Gods woord. En wie de Zoon van God ziet, ziet God de Vader. God is onzienlijk.<blockquote>''1Ti 6:16 Hij die alleen onsterfelijkheid heeft, die een ontoegankelijk licht bewoont, die geen mens gezien heeft of zien kan. ...'' ''1Ti 1:17 De Koning der eeuwen nu, de onvergankelijke, onzichtbare, enige God, zij eer en heerlijkheid tot in alle eeuwigheid! Amen.'' (TELOS)</blockquote>Maar de Zoon van God maakt de onzienlijke God zichtbaar. Hij is „het beeld van de onzichtbare God" (Col. 1:15; 2 Cor. 4:4). <blockquote>''Col 1:15 Hij is het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene van de hele schepping,'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Joh 14:9 Jezus zei tot hem: Ben Ik zo lange tijd bij u en heb je Mij niet gekend, Filippus? Wie Mij heeft gezien, heeft de Vader gezien; hoe zeg je dan: Toon ons de Vader?'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''2Co 4:6 Want de God die gezegd heeft: ‘Uit duisternis zal licht schijnen’, Die heeft geschenen in onze harten tot de lichtglans van de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Jezus Christus.'' (TELOS)</blockquote>De Zoon van God, Jezus Christus, is de uitstraling van Gods heerlijkheid, de afdruk van Gods wezen. <blockquote>''Heb 1:3 Deze, die de uitstraling is van zijn heerlijkheid en de afdruk van zijn wezen en die alle dingen draagt door het woord van zijn kracht, is, nadat Hij door Zichzelf de reiniging van de zonden tot stand heeft gebracht, gaan zitten aan de rechterhand van de Majesteit in de hoge,''</blockquote><blockquote>''Flp 2:6 die in de gestalte van God zijnde het geen roof geacht heeft God gelijk te zijn,'' (TELOS)</blockquote>De Zoon van God wandelde in het Paradijs tijdens de avondkoelte. Hij sprak met Abraham over Sodoms begenadiging. Hij onderhield Zich van aangezicht tot aangezicht met Mozes. Hij ging Elia op de Horeb in aardbeving, storm en windgesuis voorbij.
 
Hij verscheen in ontzagwekkende gestalte aan de profeet Jesaja. <blockquote>''Joh 12:41 Dit zei Jesaja omdat hij zijn heerlijkheid zag en van Hem sprak.'' (TELOS)</blockquote>Een 'zoon der goden' - in de woorden van Nebukadnezar - bewaarde de drie vrienden van Daniël in de vurige oven, zodat ze volkomen ongedeerd bleven. <blockquote>''Da 3:25 Hij antwoordde en zei: Zie, ik zie vier mannen midden in het vuur vrij rondlopen! Zij hebben geen letsel en de aanblik van de vierde lijkt op [die van] een zoon van de goden.'' (HSV)</blockquote>Aan ruisende [[Tigris]] zag Daniël Hem, vol majesteit en heerlijkheid.<blockquote>''Da 10:4 Op de vierentwintigste dag van de eerste maand bevond ik mij aan de oever van de grote rivier, dat is de Tigris. Da 10:5 Ik sloeg mijn ogen op en zag, en zie, er was een Man, gekleed in linnen, Zijn heupen omgord met het fijne goud uit Ufaz. Da 10:6 Zijn lichaam was als turkoois, Zijn gezicht als het uiterlijk van de bliksem, Zijn ogen als vuurfakkels, Zijn armen en Zijn voeten als de glans van gepolijst koper en het geluid van Zijn woorden als het geluid van een menigte.'' ''Da 10:7 Ik, Daniël, ik alleen zag dat visioen, maar de mannen die bij mij waren, zagen dat visioen niet. Er viel echter een grote verschrikking op hen en zij sloegen op de vlucht om zich te verbergen.'' ''Da 10:8 Ik echter, ik bleef alleen achter. Toen ik dat grote visioen zag, bleef er in mij geen kracht over. Mijn [gezonde] uitstraling werd aan mij veranderd in verval en ik had geen kracht meer over. Da 10:9 Toen hoorde ik het geluid van Zijn woorden. En toen ik het geluid van Zijn woorden hoorde, viel ík in een diepe slaap op mijn gezicht, en met mijn gezicht op de grond.'' ''(...)'' ''Da 10:16 Maar zie, [Iemand] Die leek op de mensenkinderen, raakte mijn lippen aan. Toen opende ik mijn mond en ging spreken. Ik zei tegen Hem Die tegenover mij stond: Mijn Heere, vanwege het visioen hebben mij weeën overvallen, zodat ik geen kracht meer over heb.'' ''Da 10:17 Hoe kan de dienaar van deze mijn Heere dan spreken met U, mijn Heere? Want wat mij betreft, van nu af aan is er geen kracht [meer] in mij aanwezig en is er geen adem in mij overgebleven.'' ''Da 10:18 Toen raakte Hij Die het uiterlijk had als van een mens, mij opnieuw aan en Hij versterkte mij. Da 10:19 Hij zei: Wees niet bevreesd, zeer gewenste man! Vrede zij u. Wees sterk, ja, wees sterk. Terwijl Hij met mij sprak, werd ik versterkt en ik zei: Laat mijn Heere spreken, want U hebt mij versterkt.'' (HSV)</blockquote>Het is geen gewone Engel, wiens verschijning door Daniël beschreven wordt; de beschrijving is te verheven. Het is de tegenwoordigheid van niemand anders dan van de Almachtige, welke Daniël, zowel als Johannes ter aarde doet storten. Alleen de Zoon van God heeft een zodanige menselijke gestalte.
Regel 9:
Later, van deze heerlijkheid ontkleed, werd Hij een mens, liet Zich aan het kruis nagelen, om als priester door de opoffering van Zichzelf onze zonde te verzoenen.
 
== Verschijningen na zijn opstanding en vóór zijn hemelvaart ==
Na zijn opstanding heeft Hij zich op meerderlei wijze aan zijn leerlingen geopenbaard. Achtereenvolgens is Hij verschenen aan<ref>Deze lijst is op 12 maart ontleend aan [[Bijbelse geschiedenis van het Nieuwe Testament]]</ref>:
 
Regel 30:
Toen de Heer zich voor het eerste vertoonde aan zijn ''vergaderde'' apostelen, toonde Hij hun zijn handen en zijn zijde, waarmee Hij aantoonde dat Hij het was.
 
De derde verschijning aan de groep apostelen was aan de zee van Tiberias. <blockquote>''Joh 21:10 Jezus zei tot hen: Brengt de vissen die u nu hebt gevangen. Joh 21:11 Simon Petrus ging op en trok het net op het land, vol grote vissen, honderddrieënvijftig; en hoewel het er zoveel waren, scheurde het net niet.'' ''Joh 21:12 Jezus zei tot hen: Komt hier ontbijten. En niemand van de discipelen durfde Hem vragen: Wie bent U? daar zij wisten dat het de Heer was. Joh 21:13 Jezus kwam en nam het brood en gaf het hun, en de vis eveneens. Joh 21:14 Dit was al de derde keer dat Jezus aan de discipelen werd geopenbaard, nadat Hij uit de doden was opgewekt.'' (TELOS)</blockquote>NaOpvallend zijnis hemelvaartdat openbaardede HijHeer zicheerst ookverscheen aan enkelingen, te beginnen bij het graf. Daarna verder van het graf. Het bericht van deze verschijningen bereikte al de apostelen. Het is alsof ze werden voorbereid op de verschijning van hun Heer in de groep in de huiskamer. Ze konden wennen aan de gedachte dat de Heer werkelijk was opgewekt. Toch was het nog een fellehele schrik toen hij te tegenstandermidden van de christenengroep in de huiskamer verscheen. <blockquote>''Lu 24:33  PaulusEn zij<ref>De beide Emmaüsgangers</ref> stonden op datzelfde ogenblik op en keerden terug naar Jeruzalem, en zij vonden de elf en hen die bij hen waren, samenvergaderd,  Lu 24:34  die zeiden: De Heer is werkelijk opgewekt en is aan Simon verschenen. Lu 24:35  En zij verhaalden wat er onderweg gebeurd was en hoe Hij hun bekend was geworden in het breken van Tarsushet brood. Deze Lu bekeerde24:36 zichTerwijl zij nu hierover spraken, stond Hijzelf in hun terstondmidden en werdzei tot hen: Vrede zij u. Lu 24:37  Zij werden echter angstig en erg bang en meenden een vuriggeest afgezantte vanzien. deLu Opgestane24:38  En Hij zei tot hen: Waarom bent u ontsteld en waarom komen er overleggingen in uw hart op?  Lu 24:39  Ziet mijn handen en mijn voeten, dat Ik het Zelf ben; betast Mij en ziet, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals u ziet dat Ik heb. Lu 24:40  En toen Hij dit zei, toonde Hij hun zijn handen en voeten. Lu 24:41  Toen zij het nu van blijdschap nog niet geloofden en zich verwonderden, zei Hij tot hen: Hebt u hier iets te eten?'' (Telos)</blockquote>
 
== Verschijningen na zijn hemelvaart ==
Opvallend is dat de Heer eerst verscheen aan enkelingen, te beginnen bij het graf. Daarna verder van het graf. Het bericht van deze verschijningen bereikte al de apostelen. Het is alsof ze werden voorbereid op de verschijning van hun Heer in de groep in de huiskamer. Ze konden wennen aan de gedachte dat de Heer werkelijk was opgewekt. Toch was het nog een hele schrik toen hij te midden van de groep in de huiskamer verscheen. <blockquote>''Lu 24:33  En zij<ref>De beide Emmaüsgangers</ref> stonden op datzelfde ogenblik op en keerden terug naar Jeruzalem, en zij vonden de elf en hen die bij hen waren, samenvergaderd,  Lu 24:34  die zeiden: De Heer is werkelijk opgewekt en is aan Simon verschenen. Lu 24:35  En zij verhaalden wat er onderweg gebeurd was en hoe Hij hun bekend was geworden in het breken van het brood.  Lu 24:36 Terwijl zij nu hierover spraken, stond Hijzelf in hun midden en zei tot hen: Vrede zij u. Lu 24:37  Zij werden echter angstig en erg bang en meenden een geest te zien. Lu 24:38  En Hij zei tot hen: Waarom bent u ontsteld en waarom komen er overleggingen in uw hart op?  Lu 24:39  Ziet mijn handen en mijn voeten, dat Ik het Zelf ben; betast Mij en ziet, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals u ziet dat Ik heb. Lu 24:40  En toen Hij dit zei, toonde Hij hun zijn handen en voeten. Lu 24:41  Toen zij het nu van blijdschap nog niet geloofden en zich verwonderden, zei Hij tot hen: Hebt u hier iets te eten?'' (Telos)</blockquote>
 
=== Aan Saulus van Tarus ===
== Verschijning aan Johannes op Patmos ==
Na zijn hemelvaart openbaarde Hij zich ook aan een felle tegenstander van de christenen: Paulus van Tarsus. Deze bekeerde zich terstond en werd een vurig afgezant van de Opgestane.
 
=== Verschijning aanAan Johannes op Patmos ===
De apostel Johannes beschrijft hoe de opgestane Heer aan hem verscheen toen hij als banneling op het eiland Patmos was.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.