Naar inhoud springen

Afweer: verschil tussen versies

915 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
 
== Algemene en bijzondere afweer ==
Men kan algemene (''aspecifieke,'' ingeboren, natuurlijke) en bijzondere (''specifieke,'' verworven) afweer onderscheiden. In het Engels spreekt men 'the innate immune systeem' en 'the adaptive immune system'<ref name=":0" />. Een omschrijving: "Onze natuurlijke immuniteit wordt na de geboorte onderhouden door blootstelling aan allerlei vreemde agentia in onze omgeving, zonder dat we daarbij ernstig ziek worden. Verworven immuniteit ontstaat wanneer specifieke kiemen zo besmettelijk zijn dat ze ons wel ziek maken en er een meer gespecialiseerd leger van immuuncellen nodig is om de ziekte in de kiem te smoren. Het afweergeschut van het immuunsysteem bestaat in dat geval dan ook, althans gedeeltelijk, uit zeer kiem-specifieke antistoffen."<ref>Geert Vanden Bossche, [https://www.linkedin.com/posts/geertvandenbossche_we-zijn-van-covid-19-een-ontembaar-monster-activity-6773333682846539777-pz5g/ Waarom we door massavaccinatie temidden een pandemie een ontembaar monster creëren]. LinkedIn.com, maart 2021. Het artikel is geschreven op 4 maart 2021.</ref>
 
=== Algemene afweer ===
Regel 82:
 
== Afweer en leeftijd ==
Kinderen hebben een sterk afweersysteem. Jonge mensen beschikken over de grootste reserves aan aangeboren antistoffen. Bij bejaarden is de afweer minder, waardoor ze kwetsbaarder zijn. Dat verschil kwam duidelijk naar voren in de [[COVID-19]]-pandemie.
 
== Overgevoelige afweer ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.