Naar inhoud springen

Jeruzalem: verschil tussen versies

382 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Jeruzalem''' (Hebr. ירושלים , Jeroesjalajiem) is de naam van een aardse stad en van een hemelse ('het nieuwe Jeruzalem'). De aardse stad Jeruzalem, gelegen in het land van Israël, is de plaats die God heeft uitverkoren om Zijn Naam daar te vestigen en daar vrede te geven. Het aardse Jeruzalem wordt in het laatste Bijbelboek ''de geliefde stad'' genoemd (Opb. 20:9). Het is de stad, even waarbuiten de [[Heiland]] der wereld, de Zoon van God zijn bloed heeft vergoten tot verzoening van mensen, Hij is begraven, uit de doden is opgestaan en naar de hemel is gevaren. HetVan Jeruzalem uit is de wereldwijde verkonding van het evangelie begonnen (Luk. 24:47). Zij is "de stad van de grote Koning". <blockquote>''Lu 24:46  en zei tot hen: Zo staat er geschreven dat de Christus moest lijden en uit de doden opstaan op de derde dag,  Lu 24:47  en in zijn naam bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken, <u>te beginnen bij Jeruzalem</u>.'' (Telos) </blockquote>
 
== Naam ==
De betekenis van de naam is onzeker. Eén opvatting zegt: 'stad van de vrede'; hebrHebr. ''sjaloom'' = vrede. Een andere opvatting<ref>Deze opvatting is uitgesproken door de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs, zie [http://christenenvoorisrael.nl/aktief/activiteiten/131-zomertentoonstelling/2978-dromen-over-jeruzalem Dromen over Jeruzalem], nieuwsbericht op ChristenenVoorIsrael.nl, 31 mei 2012.</ref> zegt dat de naam is ontstaan uit de woorden 'jira' (= vrees, ontzag) en 'sjaleem' (= volmaakt). Weer een andere opvatting<ref>Glenn S. Holland, ''Gods in the Desert: Religions of the Ancient Near East'' (Rowman & Littlefield Publishers, 2009), blz. 207. Deze schrijver beweert eveneens dat Absalom, een zoon van David, "vader Shalim" betekent en dat de vereerders van Shalim hun kinderen vernoemden naar hun god. </ref> zegt dat Jeruzalem de hoofdstad van de Jebusieten was en dat de naam komt van een JebusietischeJebusitische hoofdgod ''Shalim'' en 'grondslag van Shalim' betekent.
 
De Bijbel zelf geeft aan dat Jeruzalem gelijk is aan het [[Salem]] van Melchizedek en dat 'Salem' vrede betekent. In Salem is Gods hut, zegt de psalmist. We weten dat God woonde in Jeruzalem, in Sion.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.