Naar inhoud springen

Johannes 1: verschil tussen versies

4.880 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 117:
''Mt 3:3  Want deze is het van wie gesproken is door de profeet Jesaja, die zei’: Stem van een roepende in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht’.'' (Telos)
 
'''Deze was het van Wie ik zei: Hij die na mij komt, is mij voor, want Hij was eerder dan ik.'''
'''Is mij voor, want Hij was eerder dan ik.''' Jezus bestond al voordat Johannes was geboren. Met het voorbestaan van Jezus begint dit evangelie.
 
''Joh 1:30  Deze is het van Wie ik zei: Na mij komt een man die mij voor is, want Hij was eerder dan ik. (Telos)''
 
'''"Is mij voor, want Hij was eerder dan ik.'''" Jezus bestond al voordat Johannes was geboren. Met het voorbestaan van Jezus begint dit evangelie.
 
== 16 ==
Regel 138 ⟶ 142:
 
In dit vers wordt de Zoon duidelijk onderscheiden van de Vader.  
 
== 21 ==
Joh 1:21  En zij vroegen hem: Wat dan? Bent u Elia? En hij zei: Ik ben het niet. Bent u de profeet? En hij antwoordde: Nee. (Telos)
'''De profeet.''' Van wie Mozes sprak, een profeet als hij.
 
== 22 ==
Joh 1:22  Zij zeiden dan tot hem: Wie bent u? opdat wij antwoord geven aan hen die ons hebben gezonden. Wat zegt u van uzelf? (Telos)
'''Hen die ons hebben gezonden.''' "Zij waren gezonden uit de farizeeën" (24). "Ons": priesters en Levieten uit Jeruzalem (19).
 
== 23 ==
Joh 1:23  Hij zei: Ik ben de stem van een roepende in de woestijn: ‘Maakt de weg van de Heer recht!’, zoals de profeet Jesaja heeft gesproken. (Telos)
'''Een roepende.''' Zie vs. 15, waar wij hem roepende vinden.
 
'''Maakt de weg van de Heer recht.''' Zodat Hij tot u kan komen.
 
''Jes 40:1  Troost, troost Mijn volk, zal ulieder God zeggen. Jes 40:2  Spreekt naar het hart van Jeruzalem, en roept haar toe, dat haar strijd vervuld is, dat haar ongerechtigheid verzoend is, dat zij van de hand des HEEREN dubbel ontvangen heeft voor al haar zonden. Jes 40:3 Een stem des roependen in de woestijn: Bereidt den weg des HEEREN, maakt recht in de wildernis een baan voor onzen God!  Jes 40:4  Alle dalen zullen verhoogd worden, en alle bergen en heuvelen zullen vernederd worden; en wat krom is, dat zal recht, en wat hobbelachtig is, dat zal tot een vallei gemaakt worden. Jes 40:5  En de heerlijkheid des HEEREN zal geopenbaard worden; en alle vlees te gelijk zal zien, dat [het] de mond des HEEREN gesproken heeft. Jes 40:5  En de heerlijkheid des HEEREN zal geopenbaard worden; en alle vlees te gelijk zal zien, dat [het] de mond des HEEREN gesproken heeft.'' (SV)
 
== 24 ==
Joh 1:25  En zij vroegen hem en zeiden tot hem: Waarom doopt u dan, als u de Christus niet bent, noch Elia, noch de profeet? (Telos)
'''Noch Elia, noch de profeet.''' Zie vs. 21.
 
== 27 ==
Joh 1:27  ik ben niet waard zijn schoenriem los te maken. (Telos)
Zelfs niet waard om een nederige dienst te doen als zijn schoenriem los te maken.
 
== 29 ==
Joh 1:29  De volgende dag zag hij Jezus naar zich toe komen en zei: Zie, het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt. (Telos)
Wat Johannes zei, zei hij omdat God het hem geopenbaard had.
 
== 30 ==
Joh 1:30  Deze is het van Wie ik zei: Na mij komt een man die mij voor is, want Hij was eerder dan ik. (Telos)
''Joh 1:15  (Johannes getuigt van Hem en heeft geroepen en gezegd: Deze was het van Wie ik zei: Hij die na mij komt, is mij voor, want Hij was eerder dan ik.)'' (Telos)
 
== 31 ==
Joh 1:31  En ik kende Hem niet; maar opdat Hij aan Israël openbaar wordt, daarom ben ik komen dopen met water. (Telos)
'''Ik kende Hem niet.''' Zie vs. 33. Totdat God Johannes het hem openbaarde (33). Naar zijn uitwendige verschijning zag Jezus er niet uit als een koning of een machtige redder, laat staan als de Zoon van God.
 
''Jes 53:2  Want Hij is als een rijsje voor Zijn aangezicht opgeschoten, en als een wortel uit een dorre aarde; Hij had geen gedaante noch heerlijkheid; als wij Hem aanzagen, zo was er geen gestalte, dat wij Hem zouden begeerd hebben.'' (SV)
 
'''Maar opdat Hij aan Israël openbaar wordt, daarom ben ik komen dopen met water.''' Opdat Hij tot Israël zou kunnen komen, vgl.:
 
''Joh 1:23  Hij zei: Ik ben de stem van een roepende in de woestijn: ‘Maakt de weg van de Heer recht!’, zoals de profeet Jesaja heeft gesproken.'' (Telos)
 
De doop van Johannes was een waterdoop der bekering tot vergeving van zonden. Bekering en vergeving leveren een beter zicht op God, nadien kunnen we Hem nog beter leren kennen.
 
Openbaar geworden, is Hij helaas niet door Israël gekend en erkend:
 
''Joh 1:5  En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen. (...) Joh 1:10  Hij was in de wereld, en de wereld is door Hem geworden, en de wereld heeft Hem niet gekend. Joh 1:11  Hij kwam tot het zijne, en de zijnen hebben Hem niet aangenomen.'' (Telos)
 
== 32 ==
Joh 1:32  En Johannes getuigde en zei: Ik heb de Geest zien neerdalen als een duif uit de hemel, en hij bleef op Hem. (Telos)
'''Zien.''' Zie vers 34.
 
== 33 ==
Joh 1:33  En ik kende Hem niet; maar Hij die mij heeft gezonden om te dopen met water, die zei mij: Op Wie u de Geest zult zien neerdalen en op Hem blijven, Die is het die met de Heilige Geest doopt. (Telos)
'''Ik kende Hem niet.''' Zie vs. 31.
 
== 34 ==
Joh 1:34  En ik heb gezien en getuigd dat Deze de Zoon van God is. (Telos)
'''Ik heb gezien.''' Zie vers 32.
 
'''Dat Deze de Zoon van God is.''' En tevens, aldus Johannes, "het Lam van God" (2). Zoon èn offerlam. Dat herinnert ons aan [[Izak]], die door zijn vader Abraham geofferd werd.
 
== 51 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.