Naar inhoud springen

Petrus: verschil tussen versies

186 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 14:
De naam Petrus werd door de verspreiding van het Christendom en het Nieuwe Testament wijd en zijd bekend. De bijnaam Petrus werd een eigennaam en een geliefde naam van mannen, met afleidingen in allerlei talen: Peter, Pietro, Piero, Pierre, Pierrot, Pedro, Pérez, Peko, Pietrek, Pjotr, Petruschka, Petar, Penćo, Petö, Pekka, Butros enz.
 
== Beroep en roepingHerkomst ==
Simon was de zoon van Jona (Joh. 1:43). Hij woonde in [[Bethsaïda]], evenals zijn broer [[Andreas (apostel)|Andreas]] en [[Filippus (apostel)|Filippus]] (Joh. 1:45). Hij was getrouwd en het is bekend, uit [[1 Korinthiërs]], dat zijn vrouw hem vergezelde op zijn zendingsreizen.
 
== Beroep en roeping ==
Van beroep was PetrusSimon visser. Hij viste op het meer van Genesareth. Hij werdwas door Christuszijn geroepenbroer omAndreas eentot visserJezus vangeleid mensen(Joh. te worden1:43). HijChristus wasriep getrouwdhem enom heteen isvisser bekend,van uitmensen [[1te Korinthiërs]],worden. dat zijn vrouw hem vergezelde op zijn zendingsreizen.[[Bestand:Pope-peter pprubens.jpg|links|miniatuur|314x314px|Een schilderij voorstellend Petrus, gemaakt door Peter Paul Rubens. Petrus is afgebeeld met een pallium (onderdeel van de liturgische kleding) en de sleutels van de hemel.]]
Hij was een spontaan en impulsief persoon, maar had een klein hartje. HijEvenals waszijn debroer eersteAndreas die(Joh. verklaarde1:42) erkende en beleed hij dat Jezus de Christus, is. Petrus voegde daarbij: "de zoon van de levende God is". Deze belijdenis behoort tot het geloofsfundament van de gemeente van Christus. Echter was Petrus ook degene die Christus verloochende in de tuin van Getsémané[[Gethsémané]].
 
Hij had heel zijn leven lang moeite om afstand te doen van bepaalde zienswijze van de joodse godsdienst.
 
Hij werd hier op verschillende tijdstippen op gewezen. Voordat hij een ontmoeting had met CornelusCornelis – een Romeinse legeroverste – en later in een aanvaring met de apostel Paulus in Antiochie[[Antiochië (Syrië)|Antiochië]].
 
== Einde van zijn leven op aarde ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.