Naar inhoud springen

Jezus Christus: verschil tussen versies

554 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 111:
Jezus was een zoon van Jozef (door adoptie) en Maria (door geboorte). Hij was de eerstgeborene in een gezin van minstens zeven kinderen. Hij was lid van een groot gezin van tenminste negen personen: 2 ouders + Jezus zelf + zijn 4 broers + tenminste 2 zusters = tenminste 9 personen.
 
Maria baarde haar 'eerstgeboren zoon' (Luc. 2:7) in Bethlehem.<blockquote>''Lu 2:7 en zij baarde haar eerstgeboren Zoon en wikkelde Hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.'' (TELOS)</blockquote>Jezus' jongere '''broers''' waren Jakobus, Jozef, Simon en Judas. Verder had hij tenminste twee '''zussen'''. Dit valt af te leiden uit de opgetekende uitspraken van zijn dorpsgenoten:<blockquote>''Mt 13:55 Is Deze niet de Zoon van de timmerman? Heet zijn moeder niet Maria en zijn broers Jakobus, Jozef, Simon en Judas? Mt 13:56 En zijn zijn zusters niet allemaal bij ons? Waar heeft Deze dan dit alles vandaan?'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Mr 6:3 Is Deze niet de timmerman, de Zoon van Maria en de Broer van Jakobus, Joses, Judas en Simon? En zijn zijn zusters niet hier bij ons? En zij namen aanstoot aan Hem.'' (TELOS)</blockquote>De namen van Jezus' zusters zijn ons niet gegeven.
 
=== Broers en zussen ===
Jezus' jongere '''broers''' waren Jakobus, Jozef, Simon en Judas. Verder had hij tenminste twee '''zussen'''. Dit valt af te leiden uit de opgetekende uitspraken van zijn dorpsgenoten:<blockquote>''Mt 13:55 Is Deze niet de Zoon van de timmerman? Heet zijn moeder niet Maria en zijn broers Jakobus, Jozef, Simon en Judas? Mt 13:56 En zijn zijn zusters niet allemaal bij ons? Waar heeft Deze dan dit alles vandaan?'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Mr 6:3 Is Deze niet de timmerman, de Zoon van Maria en de Broer van Jakobus, Joses, Judas en Simon? En zijn zijn zusters niet hier bij ons? En zij namen aanstoot aan Hem.'' (TELOS)</blockquote>De namen van Jezus' zusters zijn ons niet gegeven.
 
Dat de Heer een broer genaamd Jakobus had, blijkt uit de mededeling van Paulus. In Jeruzalem sprak hij niemand anders van de apostelen dan 'Jakobus, de broer van de Heer' (Gal. 1:19).<blockquote>''Ga 1:19 ik zag echter niemand anders van de apostelen dan Jakobus, de broer van de Heer.'' (TELOS)</blockquote>Wat is de '''betekenis van de namen''' die Jozef en Maria aan de broers van Jezus gaven?
Regel 120 ⟶ 123:
 
''Judas'' is de Griekse benaming voor de Hebreeuwse naam 'Juda' of 'Jehuda(h)' en betekent 'lof, geprezen'.
 
De broers geloofden aanvankelijk niet in Jezus.<blockquote>
 
''Joh 7:2  Nu was het feest van de Joden, het loofhuttenfeest, nabij. Joh 7:3  Zijn broers dan zeiden tot Hem: Vertrek van hier en ga naar Judea, opdat ook uw discipelen uw werken aanschouwen die U doet; Joh 7:4  want niemand doet iets in het verborgen en tracht zelf openlijk bekend te zijn. Als U deze dingen doet, openbaar Uzelf dan aan de wereld.  Joh 7:5  Want ook zijn broers geloofden niet in Hem.'' (Telos)</blockquote>
 
Jacobus en Judas zijn later dienstknechten van hun broer, eigenlijk van de ''Heer'' Jezus Christus geworden, Jac. 1:1. Zij hebben zijn goddelijke afkomst en bediening erkend. Beiden hebben een brief geschreven die ons in de Bijbel is overgeleverd. Jacobus is evenals de Heer zelf een 'apostel' geworden. Paulus schrijft:<blockquote>''Ga 1:19 ik zag echter niemand anders van de apostelen dan Jakobus, de broer van de Heer. (TELOS)''</blockquote>De Heer Jezus was een hoeksteen van de totale gemeente in de wereld. Jacobus werd een steunpilaar in de gemeente te Jerzulem, Gal. 2:9. De Heer was gezonden tot de schapen van het huis van Israël, ook Jacobus had een zending onder de besnedenen, Gal. 2:9.
 
Jezus groeide op in Nazareth, zijn 'vaderstad', in Galilea.<blockquote>''Mr 6:1 En Hij ging vandaar weg en kwam in zijn vaderstad, en zijn discipelen volgden Hem.(TELOS)''</blockquote>De '''opa''' van Jezus en de vader van Jozef heette Jakob. Zijn andere opa, de vader van zijn moeder Maria, heette Heli (Grieks), van Hebr. Eli (Luc. 3:23).<blockquote>''Mt 1:16 en Jakob verwekte Jozef, de man van Maria, uit wie Jezus is geboren, die Christus wordt genoemd. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Lu 3:23 En Hij, Jezus, begon omtrent dertig jaren [oud] te wezen, zijnde (alzo men meende) de zoon van Jozef, den [zoon] van Heli,(SV)''</blockquote><blockquote>''Lu 3:23 En Hij, Jezus, begon ongeveer dertig jaar oud te worden, en was, naar men meende, een zoon van Jozef, de zoon van Eli, (TELOS)''</blockquote>Jakob is de naam van de aarstvader en een aanduiding van het volk Israël.
 
=== Grootvaders ===
De opa van Jezus en de vader van Jozef heette Jakob. Zijn andere opa, de vader van zijn moeder Maria, heette Heli (Grieks), van Hebr. Eli (Luc. 3:23).<blockquote>''Mt 1:16 en Jakob verwekte Jozef, de man van Maria, uit wie Jezus is geboren, die Christus wordt genoemd. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Lu 3:23 En Hij, Jezus, begon omtrent dertig jaren [oud] te wezen, zijnde (alzo men meende) de zoon van Jozef, den [zoon] van Heli,(SV)''</blockquote><blockquote>''Lu 3:23 En Hij, Jezus, begon ongeveer dertig jaar oud te worden, en was, naar men meende, een zoon van Jozef, de zoon van Eli, (TELOS)''</blockquote>Jakob is de naam van de aarstvader en een aanduiding van het volk Israël.
 
=== Tante ===
Johannes de Doper was een neef van Jezus. Maria, de vrouw van Klopas, was waarschijnlijk de zus van Jezus' moeder en dus zijn tante (→ [[Maria van Klopas]]).
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.