Naar inhoud springen

Debora (profetes): verschil tussen versies

159 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Debora''' was een [[profetes]] en [[richteres]] in de 13 eeuw v.C. Zij beoogde en ondersteunde de bevrijding van de onderdrukking door [[Jabin]], de koning der Kanaänieten.
[[Bestand:053.Tissot Deborah PraisesBeneath Jaelthe Palm Tree.jpg|miniatuur|''Debora prijstonder Jaëlde palmboom''. Afbeelding gemaaktSchilderij door GustavJames DoréTissot. ]]
 
'''Naam'''. Voor de betekenis van haar naam, zie [[Debora]]. Een tweede vrouw genaamd Debora is de voedster in dienst van Rebekka, zie [[Debora (voedster)]].
De profetes woonde tussen Bethel en Rama, waarheen zich allen begaven, die haar wilden raadplegen. Zij sprak recht onder een palmboom.
[[Bestand:053.Deborah Praises Jael.jpg|miniatuur|Debora prijst Jaël. Afbeelding gemaakt door Gustav Doré.]]
De profetes woonde tussen Bethel en Rama, waarheen zich allen begaven, die haar wilden raadplegen. Door haar opwekkingen verzamelde Barak een leger, waarmee hij de vijand ten onder bracht, terwijl Debora hem vergezeld en de geestdrift in het leger wakker maakte. Jabins veldheer Sisera werd door een vrouw, Jaël, gedood. Debora verheerlijkte de zegepraal in een voortreffelijke triomfzang, een lied dat ons in Richt. 5 is bewaard.
 
Door haar opwekkingen verzamelde Barak een leger, waarmee hij de vijand ten onder bracht, terwijl Debora hem vergezeld en de geestdrift in het leger wakker maakte. Jabins veldheer Sisera werd door een vrouw, Jaël, gedood. Debora verheerlijkte de zegepraal in een voortreffelijke triomfzang, een lied dat ons in Richt. 5 is bewaard. [[Bestand:053.Deborah Praises Jael.jpg|miniatuur|Debora prijst Jaël. Afbeelding gemaakt door Gustav Doré.]]De 40-jarige rust, welke op de onderdrukking volgde, was Israël op menselijk vlak dus voornamelijk aan Debora verschuldigd.
 
{{Tijdbalk Israël 1340-1042 v.C.}}
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.