Naar inhoud springen

Johannes 3: verschil tussen versies

1.858 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 26:
 
''1Co 2:8  die geen van de oversten van deze wereld heeft gekend (want als zij haar hadden gekend, zouden zij de Heer der heerlijkheid niet gekruisigd hebben);'' (Telos)
 
== 27 ==
Joh 3:27  Johannes antwoordde en zei: Een mens kan helemaal niets aannemen, tenzij het hem uit de hemel is gegeven. (Telos)
'''Een mens kan helemaal niets aannemen, tenzij het hem uit de hemel is gegeven.''' De Heer Jezus doopte en leraarde. Zoiets kan een mens alleen op zich nemen, als hij door God daartoe geroepen is.
 
== 29 ==
Joh 3:29  Hij die de bruid heeft, is de bruidegom; maar de vriend van de bruidegom, die daarbij staat en hem hoort, verblijdt zich met blijdschap over de stem van de bruidegom. Deze blijdschap van mij dan is vervuld geworden. (Telos)
'''De bruid.''' Daartoe behoorden de mensen die zich door Jezus lieten dopen (vs. 26).
 
''Joh 3:26  En zij kwamen naar Johannes toe en zeiden tot hem: Rabbi, Hij die met u was aan de overkant van de Jordaan, van Wie u hebt getuigd, zie, Hij doopt en <u>allen komen naar Hem toe</u>.'' (Telos)
 
'''De vriend van de bruidegom.''' De vriend is Johannes de Doper.
 
== 30 ==
Joh 3:30  Hij moet meer, maar ik minder worden. (Telos)
Nog meer dopelingen (vgl. vs. 26) moeten zich bij Hem vervoegen, nog meer mensen Hem volgen. Zijn discipelschaar moet groter worden dan die van mij.
 
== 32 ==
Joh 3:32  Hij die uit de hemel komt, is boven allen. Wat Hij heeft gezien en gehoord, dat getuigt Hij; en zijn getuigenis neemt niemand aan. (Telos)
'''Hij die uit de hemel komt.''' Het is, naar dit woord van Johannes, alsof Jezus pas van Boven komt. De hemelse oorsprong van de Heer staat Johannes helder voor de geest.
 
'''Wat Hij heeft gezien en gehoord.''' De hemelse dingen.
 
== 33 ==
Joh 3:33  Wie zijn getuigenis heeft aangenomen, heeft bezegeld dat God waarachtig is. (Telos)
'''Dat God waarachtig is.''' Een feit dat voorafgaand aan de zondeval van de mens door de duivel in twijfel werd getrokken. Door het geloof erkennen wij Gods waarachtigheid en worden wij behouden.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.