Naar inhoud springen

Johannes 4: verschil tussen versies

1.517 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina Evangelie naar Johannes/Commentaar/Hoofdstuk 4 hernoemd naar Johannes 4 zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 8:
 
Na een verblijf van twee dagen in Sichar reist de Heiland door naar [[Galilea]]. Daar geneest hij op afstand de zoon van een hoveling, die op sterven ligt. Sommige Schriftverklaarders<ref name=":0">F.W. Grosheide, G.P. van Itterzon: ''Christelijke Encyclopedie'' (Kampen, J.H. Kok N.V, 1959) s.v. Johannes, evangelie van</ref> zien hierin een zinnebeeld van Jezus' werk in Israël om het kwijnend geloof van het godvrezend overblijfsel levendig te houden.
 
== 1 ==
Joh 4:1  Toen nu de Heer vernam, dat de farizeeen gehoord hadden dat Jezus meer discipelen maakte en doopte dan Johannes (Telos)
'''Jezus ... doopte.'''
 
''Joh 3:22 Daarna kwam Jezus met zijn discipelen in het land van Judea en hield Zich daar met hen op en doopte. (Telos)''
 
Hij doopte niet zelf, maar door middel van zijn discipelen (vs. 2).
 
== 3 ==
Joh 4:3  verliet Hij Judea en ging <weer> naar Galilea. (Telos)
'''Judea.'''
 
''Joh 3:22 Daarna kwam Jezus met zijn discipelen in het land van Judea en hield Zich daar met hen op en doopte. (Telos)''
[[Bestand:Jezus reizen van Galilea naar Judea (Access Foundation).jpg|geen|miniatuur|1347x1347px]]
 
== 45 ==
Joh 4:45 Toen Hij dan in Galilea kwam, ontvingen de Galileeërs Hem, daar zij alles hadden gezien wat Hij in Jeruzalem op het feest gedaan had; want ook zij waren naar het feest gegaan. (Telos)
'''Wat Hij in Jeruzalem op het feest gedaan had.'''
 
''Joh 2:23 En toen Hij in Jeruzalem was op het pascha, op het feest, geloofden velen in zijn naam, toen zij de tekenen zagen die Hij deed.'' (Telos)
 
== 54 ==
Joh 4:54 Dit tweede teken nu heeft Jezus weer gedaan, toen Hij uit Judea in Galilea was gekomen. (Telos)
'''Dit tweede teken.''' Niet het tweede teken in Galilea, maar het tweede teken vermeld in het verslag van Johannes. Het eerste teken was de verandering van water in wijn te Kana.
 
''Joh 20:30 Jezus dan heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen van zijn discipelen gedaan, die niet geschreven zijn in dit boek; (Telos)''
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.