Naar inhoud springen

Johannes 4: verschil tussen versies

4.570 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 163:
Joh 4:41  En er geloofden er veel meer om zijn woord; (Telos)
Het aanhoren van iemands persoonlijke getuigenis en het aanhoren van 's Heeren woord (lezen van de Bijbel) doen mensen tot geloof komen.
 
== 43 ==
Joh 4:43  En na die twee dagen vertrok Hij vandaar en ging naar Galilea; (Telos)
'''Na die twee dagen.''' Zie vs. 40.
 
== 44 ==
Joh 4:44  want Jezus Zelf getuigde dat een profeet in zijn eigen vaderland geen eer heeft. (Telos)
'''Zijn eigen vaderland.''' Dat is Galilea, zie vs. 45 en Joh. 1:44; 6:42; 7:3 ,45, 52; 18: 5, 7; 9:19. Alle oosterse vertalingen hebben 'zijn eigen stad'<ref>''John Gill's Expositor.''</ref>, dat is Nazareth in Galilea. Volgens Mt. 13:57, Mark. 6:4 en Luk. 4:24 is Nazareth Jezus' vaderstad. Waarom gaat de Heer naar Galilea als hij daar geen eer krijgt? Er zijn meerdere oplossingen voor deze uitlegkundige kwestie.
 
1. Sommige uitleggers denken daarom dat 'zijn eigen vaderland' Judea is, waar de Heer geboren is, met de hoofdstad Jeruzalem. Jezus zou dan naar Galilea gaan, omdat Judea hem niet erkent. Tegen deze verklaring valt op te werpen, dat de Heer in Judea juist veel discipelen maakte, gelijk Johannes in het begin van dit hoofdstuk bericht.
 
''Joh 4:1 Toen nu de Heer vernam, dat de farizeeen gehoord hadden dat Jezus meer discipelen maakte en doopte dan Johannes Joh 4:2  (hoewel Jezus Zelf niet doopte, maar zijn discipelen), Joh 4:3  verliet Hij Judea en ging weer naar Galilea. Joh 4:3  verliet Hij Judea en ging weer naar Galilea.'' (Telos)
 
2. Andere uitleggers verstaan vers 44 als een verklaring dat Jezus ook in Galilea op tegenstand stuiten zal.
 
3. Een derde uitleg verstaat vers 44 als een verklaring van de noodzaak om ook verder in Galilea te arbeiden. In Sichar blijkt het makkelijker mensen tot geloof te brengen dan in Nazareth en omstreken!
 
== 45 ==
Regel 169 ⟶ 185:
 
''Joh 2:23 En toen Hij in Jeruzalem was op het pascha, op het feest, geloofden velen in zijn naam, toen zij de tekenen zagen die Hij deed.'' (Telos)
 
== 46 ==
Joh 4:46  Hij kwam dan opnieuw in Kana in Galilea, waar Hij het water tot wijn had gemaakt. En er was een hoveling in Kapernaum, van wie de zoon ziek was. (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Waar Hij het water tot wijn had gemaakt.''' Johannes heeft in zijn evangelie dit teken als eerste vermeld.
 
'''Hoveling.''' Een zeker koninklijk hoveling, een beambte, die in dienst van de koning Herodes Antipas was. De hoveling had slaven in dienst (vs. 51).
 
'''Van wie de zoon ziek was.''' In de grondtekst staat 'de zoon', waaruit is op te maken dat hij de enige zoon des huizes was<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). </ref>. Deze was doodziek (vs. 50) en had koorts (vs. 52).
 
== 47 ==
Joh 4:47  Toen deze hoorde dat Jezus uit Judea in Galilea was gekomen, ging hij naar Hem toe en vroeg of Hij wilde afdalen en zijn zoon gezond maken, want die lag op sterven. (Telos)
'''Afdalen.''' [[Kana]] lag hoger dan [[Kapernaüm]], dat aan het meer van Galilea lag.
 
== 49 ==
Joh 4:49  De hoveling zei tot Hem: Heer, kom af voordat mijn jongen sterft. (Telos)
De hoveling gaat niet in op Jezus' woorden. Maar zijn bede getuigt ervan dat hij gelooft dat Jezus zijn zoon kan behouden.
 
'''Kom af.''' Vgl. vers 47 'afdalen'. [[Kapernaüm]] lag lager dan [[Kana]], waar Jezus zich bevond.
 
== 50 ==
Joh 4:50  Jezus zei tot hem: Ga heen, uw zoon leeft. De man geloofde het woord dat Jezus tot hem zei en ging weg. (Telos)
De hoveling geloofde zonder een teken of wonder (vs. 48) gezien te hebben. Hij geloofde, waarschijnlijk omdat hij van getuigen gehoord had van Jezus' tekenen en wonderen (vs. 45). Dat geloof was voldoende om zelf een verzoek tot Jezus te richten. En nu Jezus zelf zei dat zijn zoon leeft, had hij genoeg geloof om heen te gaan.
 
== 52 ==
Joh 4:52  Hij vroeg hun dan naar het uur waarop hij beter was geworden; zij dan zeiden tot hem: Gisteren op het zevende uur verliet de koorts hem. (Telos)
'''Het zevende uur.''' Volgens de Joodse tijdrekening, bij ons is dat de tijd van 12.00 - 13.00 uur.
 
== 53 ==
Joh 4:53  De vader nu wist dat het op dat uur was, dat Jezus tot hem gezegd had: Uw zoon leeft. En hij geloofde, hij en zijn hele huis. (Telos)
'''Hij geloofde.''' Hij geloofde te meer; zijn aanvankelijke geloof, waarschijnlijk gebaseerd op de getuigenissen aangaande Jezus' wonderen en tekenen, werd nu bevestigd door het wonder van de genezing van zijn zoon.
 
== 54 ==
Joh 4:54 Dit tweede teken nu heeft Jezus weer gedaan, toen Hij uit Judea in Galilea was gekomen. (Telos)
'''Dit tweede teken.''' Niet het tweede teken in Galilea, maar het tweede teken vermeld in het verslag van Johannes. Het eerste teken was de verandering van water in wijn te Kana (vs. 46).
 
''Joh 20:30 Jezus dan heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen van zijn discipelen gedaan, die niet geschreven zijn in dit boek; (Telos)''
Regel 178 ⟶ 224:
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Joh. 4:6. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 22 mei 2021.
 
Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij Joh. 4:44.
 
Arie-Jan Mulder, ''Joh. 4:1-42. Gesprek met de Samaritaanse vrouw''. Zelhem, 25 okt. 2016. Voordracht.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.