Naar inhoud springen

Johannes 4: verschil tussen versies

212 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Regel 2:
== Samenvatting ==
 
In het kort: gesprek met een Samaritaanse vrouw. De stervende zoon van een hoveling genezen. — UitDe Heer verlaat Judea komten demoet Heerop JezusZijn bijweg denaar bronGalilea vandoor JakobSamaria. Bij Sichar, bijaan de Samaritaansebron stad [[Sichar]]van Jakob, komt hij in gesprek met een vrouw, die, zo blijkt hij te weten, al vijf mannen heeft gehad. HijDe wordtHeer doorspreekt over God als een gever en zegt dat hij bereid is haar levend water te geven. Wie dat water ontvangt, krijgt in zich een bron die springt tot in het eeuwige leven. God de Vader, die geest is, zoekt mensen die Hem aanbidden in geest en velenwaarheid. daarDoor het getuigenis van de vrouw, wier levenslot de Heer blijkt te kennen, en door de woorden van de Heer zelf, komen vele Samaritanen in Sichar tot geloof. Hij wordt erkend als de Messias, ja, als "de Heiland van de wereld". (1-42). HetNa tweedeeen wonderverblijf invan [[Kana]]twee dagen in Sichar reist de Heiland door naar [[GaliléaGalilea]]:. eenTe Kana geneest hij op afstand de zoon van een hoveling, die te Kapernaüm op sterven ligt, wordt gezond (43-54).
 
De Heer verlaat Judea en moet op Zijn weg naar Galilea door Samaria. Bij Sichar, aan de bron van Jakob, ontmoet Hij een vrouw, die al vijf mannen heeft gehad. De Heer spreekt over God als een gever en zegt dat hij bereid is haar levend water te geven. Wie dat water ontvangt, krijgt in zich een bron die springt tot in het eeuwige leven. Ongetwijfeld doelt de Heer op "de Geest des levens in Christus Jezus" (Rom. 8:2), een bron van blijvend geluk in het binnenste. God de Vader, die geest is, zoekt mensen die Hem aanbidden in geest en waarheid. Door het getuigenis van de vrouw, wier levenslot de Heer blijkt te kennen, en door de woorden van de Heer zelf, komen vele Samaritanen in Sichar tot geloof.
 
Na een verblijf van twee dagen in Sichar reist de Heiland door naar [[Galilea]]. Te Kana geneest hij op afstand de zoon van een hoveling, die te Kapernaüm op sterven ligt.
 
== 1 ==
Regel 67 ⟶ 63:
== 14 ==
Joh 4:14  maar ieder die drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst hebben; maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem worden een bron van water dat springt tot in het eeuwige leven. (Telos)
Ongetwijfeld doelt de Heer op "de Geest des levens in Christus Jezus" (Rom. 8:2), een bron van blijvend geluk in het binnenste.
 
'''Een bron van water.''' Jezus zat bij een fysieke bron, de bron van Jakob.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.