Naar inhoud springen

Sichem: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
# Een der oudste en beroemdste steden van Kanaän
 
'''Naam.''' In het Hebreeuws: ''Shechem''; Lat. ''sychem.'' De naam betekent “schouder”. De stad iswas genoemd naar de Kanaäniet Sichem<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 24 geeft een andere verklaring van de naam: "... op de schouder van den Ebal, ligt Sichem, dat zijn naam ( = schouder) dankt aan het feit, dat het ligt op een gedeelte van de helling, dat aan een menselijke schouder doet denken. " (Spelling gemoderniseerd). Bijbels gezien echter schijnt de stad haar naam te ontlenen aan de persoon Sichem. </ref>.
 
'''Eerstgenoemd.''' De stad Sichem is de eerste plaats die in de Bijbel genoemd wordt als [[Abram]] in Kanaän is gekomen.<blockquote>''Ge 12:6 En Abram trok door dat land heen tot aan de [heilige] plaats [bij] Sichem, tot de eik van More. De Kanaänieten woonden toen in dat land.'' ''Ge 12:7 Toen verscheen de HEERE aan Abram en zei: Aan uw nageslacht zal Ik dit land geven. Toen bouwde hij daar een altaar voor de HEERE, Die hem verschenen was. Ge 12:8 Vandaar brak hij op naar het bergland ten oosten van Bethel en zette zijn tent op tussen Bethel in het westen en Ai in het oosten. Daar bouwde hij voor de HEERE een altaar en riep de Naam van de HEERE aan.'' (HSV)</blockquote>'''Ontstaan.''' Volgens commentatoren<ref>Zo onder meer Keil en Delitzsch in hun commentaar op Gen. 12:6.</ref> is de stad Sichem ontstaan bij de eik van Morè.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.