Naar inhoud springen

Sichem: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 8:
'''Eerstgenoemd.''' De stad Sichem is de eerste plaats die in de Bijbel genoemd wordt als [[Abram]] in Kanaän is gekomen.<blockquote>''Ge 12:6 En Abram trok door dat land heen tot aan de [heilige] plaats [bij] Sichem, tot de eik van More. De Kanaänieten woonden toen in dat land.'' ''Ge 12:7 Toen verscheen de HEERE aan Abram en zei: Aan uw nageslacht zal Ik dit land geven. Toen bouwde hij daar een altaar voor de HEERE, Die hem verschenen was. Ge 12:8 Vandaar brak hij op naar het bergland ten oosten van Bethel en zette zijn tent op tussen Bethel in het westen en Ai in het oosten. Daar bouwde hij voor de HEERE een altaar en riep de Naam van de HEERE aan.'' (HSV)</blockquote>'''Ontstaan.''' Volgens commentatoren<ref>Zo onder meer Keil en Delitzsch in hun commentaar op Gen. 12:6.</ref> is de stad Sichem ontstaan bij de eik van Morè.
 
'''Ligging.''' Sichem lag in het midden van Kanaän, op het gebergte Efräim, op de waterscheiding midden in een pas, die het Jordaandal met de zeekust verbindt, tussen de bergen Ebal en Gerizim, in een dal vol bronnen. Ze heeft in on­derscheiding van Jeruzalem een rijkdom van water, die nimmer in gebreke blijft. Sichem lag 18 uren<ref>Aantal van 18 uren genoemd door Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting)'' : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Gen. 12:6. Dit bijbelcommentaar is onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref> gaans ten noorden van Jeruzalem. In Sichem vertoefde als vanzelf wie KanäänKanaän doortrok.
 
'''Knooppunt.''' Ze vormt — wederom in onderscheiding van Jeruzalem — een knooppunt van grote handelswegen van die tijd, zodat van Sichem uit de verschillende delen van Kanaän zeer gemak­kelijk kunnen worden bereikt.... en beheerst. Sichem was het geografische, strategische en economische midden­punt van Kanaän, de ongekroonde koningin van het West-Jordaanland, en daarom de grootste stad van het bergland toen Jozua de steden van Kanaän innam. <br />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.