Naar inhoud springen

Vaccin tegen SARS-CoV-2: verschil tussen versies

1.977 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
Dit is te mede te danken aan<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CfZjK2eIDFM mRNA Vaccines: Questions & Misconceptions.] Youtube.com: Simply Explained, 27 jan. 2021. Duur: 7 min. 45 sec.</ref> (10 de prioriteit die de ontwikkeling kreeg; (2) de kennis die men al had omtrent andere coronavirussen, zoals SARS; men wist al wat het stekeleiwit deed<ref name=":12" />; (3) de volwassen geworden RNA-technologie, ingezet voor mRNA-vaccins wordt ingezet; (4) het geld en de tijd die op verscheidene plaatsen in de wereld in de zoektocht naar een vaccin zijn gestoken; (5) het deels parallel laten verlopen van fasen in de studie en ontwikkeling van het vaccin; (6) de ongekende uitgebreide samenwerking van wetenschappers wereldwijd<ref name=":12" />.
===Gebruik van gekloonde cellen van geaborteerde kinderen===
[[File:Fetus 3 months.jpg|thumb|220px|Een onvoldragen kind van 3 maanden oud.|koppeling=https://www.christipedia.nl/wiki/Bestand:Fetus_3_months.jpg|alt=|links]]Sommige producenten hebben in de ontwikkeling en/of productie van een vaccin gebruik gemaakt van cellen die gekopieerd (gekloond) zijn van cellen van een [[Abortus|geaborteerd]] kind. Zo hebben de producenten Pfizer/BioNTech en Moderna in de testfase gebruik gemaakt van menselijke cellen die door kloning afstammen van de cellen van een kind, dat in 1973 in Nederland is geaborteerd. De cellen van het gekloond weefsel hebben de code HEK293 gekregen.<ref name=":1" /> De vaccins van genoemde bedrijven zijn toegelaten tot de Nederlandse markt.
 
De producent AstraZeneca heeft dergelijke cellen gebruikt tijdens het ontwerp en de testfase. In tegenstelling tot Pfizer/BioNTech en Moderna gebruikt AstraZeneca ook in de productiefase cellen die afstammen van de cellen van een geaborteerd kind.<ref name=":1">https://schreeuwomleven.nl/nieuws/149/welke-coronavaccins-gebruiken-cellen-van-geaborteerde-kinderen-en-hoe-/</ref> Nederland bestelde 2,3 miljoen vaccins van AstraZeneca<ref>https://nos.nl/artikel/2365549-minder-astrazeneca-vaccins-naar-eu-tekort-treft-ook-nederland.html</ref>.
Regel 21:
* verzwakt vaccin: Sanofi (FR)/GlaxoSmithKline (VK)
* geïnactiveerd vaccin: Valneva (FR)
* recombinant vectorvaccins: AstraZeneca (VK,ZW), Janssen (VS/BE), Spoetnik V (RU);
* mRNA-vaccins: Pfizer/BioNTech (VS), Moderna (VS), Curevac (DU)
 
Regel 38:
 
=== Recombinant vectorvaccin ===
Bij de ontwikkeling van dit type vaccin wordt het stekeleiwit-gen van het coronavirus geïsoleerd. Men maakt er DNA van<ref name=":13">[https://www.youtube.com/watch?v=9WL57gWiulA&t=40m0s Prof. Dr. Pierre capel - Emeritus Hoogleraar in de Experimentele Immunologie.] Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 19 feb, 2021. Vanaf 40 min.</ref>. Dit DNA wordt vervolgens ingebouwdingevoegd in het DNA van een DNA-virusachtige gestopt, die het DNA in de cel brengt en de cel tot de productie van het stekeleiwit aanzet. DitIn eiwittegenstelling lokttot eenmRNA-vaccins immuunreactiezijn uit.<refDNA-vectorvaccins name=":2"ontworpen />om Inde hetkern AstraZenecavan heefteen menmenselijke het DNA ingebouwdcel in hette adenovirusgaan, afkomstigwaar vanzich eenhet chimpansee<refmenselijke name=":13"DNA />bevindt. DitIn dragervirusde iskern onschadelijkwordt gemaaktop engrond dientvan alleenhet alsvirale voertuigDNA voorhet het viraalvirale DNA.RNA Hetaangemaakt, kandat zichde nietcelkern vermenigvuldigen.verlaat Eren bestaatde echterribosomen deaanzet kanstot datde bijproductie eenvan omvangrijkehet kweekstekeleiwit. vanDit adenovirusseneiwit voorwordt vaccinatievervolgens erbuiten eende viruscel gevormdgebracht wordten datlokt zichzelfeen wél kanimmuunreactie vermenigvuldigenuit.<ref name=":132" />.
 
In het vaccin AstraZeneca heeft men het DNA ingebouwd in het adenovirus afkomstig van een chimpansee<ref name=":13" />. Dit dragervirus is onschadelijk gemaakt en dient alleen als voertuig voor het viraal DNA. Het kan zich niet vermenigvuldigen. Er bestaat echter de kans dat bij een omvangrijke kweek van adenovirussen voor vaccinatie er een virus gevormd wordt dat zichzelf wél kan vermenigvuldigen<ref name=":13" />.
De techniek van een recombinant vectorvaccin is nogal nieuw en niet degelijk onderzocht (feb. 2021)<ref name=":13" /><ref>Over DNA-vaccins, zie https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_vaccine</ref>.
 
De techniek van een recombinant vectorvaccin is nogal nieuw en niet degelijk onderzocht (feb. 2021)<ref name=":13" /><ref>Over DNA-vaccins, zie https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_vaccine</ref>. De kans bestaat dat het virale DNA wordt opgenomen in het DNA van de menselijke cel<ref name=":16">[[Peter Borger]], https://twitter.com/BorgerPieter/status/1380088350539927554, 8 april 2021. </ref>. Adenovirussen en de DNA-vectorvaccins daarop gebaseerd worden in 1 tot 5 van de 1000 menselijke cellen opgenomen in het genoom van de cel<ref name=":16" /><ref>Een andere opgave zegt: "Recent studies have shown that replication-incompetent adenoviral vectors randomly integrate into host chromosomes at frequencies of 0.001-1% of infected cells." In: K Mitani, S Kubo, [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12109211/ Adenovirus as an integrating vector], in: Curr Gene Ther. 2002 May; 2(2):135-44.
 
</ref><ref name=":18">[https://www.youtube.com/watch?v=Iok0uK4flPI&t=5m45s Biologe Clemens Arvay deckt auf: So funktionieren die Medien]! Youtube.com: RPP Institut, 29 jan. 2021.</ref>. "Na gevaccineerd te zijn met een DNA-vectorvaccin heeft iemand zeker ergens in zijn lichaam een genetisch veranderde cel"<ref name=":16" />. Een verandering van het menselijk genoom in cellen kan trouwens ook gebeuren door een virale infectie<ref name=":18" />. Wellicht zal de genetisch veranderde cel sterven ([https://nl.wikipedia.org/wiki/Apoptose apoptose]). Zo niet, dan kunnen zich op den duur onverwachte afwijkingen manifesteren in het zenuwstelsel, het afweersysteem of de stofwisseling<ref name=":17" />. Denk bijvoorbeeld aan kanker<ref name=":18" />. DNA-vector vaccines zijn hierop niet onderzocht (stand 8 april 2021)<ref name=":16" />. Daarom is het, aldus een moleculair geneticus<ref name=":16" />, sterk af te raden om een dergelijk vaccin te nemen.
 
=== mRNA-vaccin ===
Regel 82 ⟶ 86:
'''Opname in het DNA?''' Er schuilt voor het DNA een mogelijk gevaar in dit vaccintype: het RNA kan tot een verandering van het DNA leiden. Dankzij een replicasegen in het vaccin wordt er in de cellen heel veel RNA voor het stekeleiwit aangemaakt, zodat er veel stekeleiwitten worden geformeerd om een goede afweerreactie teweeg te brengen. Ons genoom bevat genen voor de enzymen reverse transcriptase (RT) en integrase (INT). Viraal RNA kan in cDNA worden omgezet door het enzym reverse-transcriptase. Daarna kan dit stukje cDNA door het integrase-enzym worden geïntegreerd in het DNA. Het stekeleiwit-RNA kan langs die weg in iemands genoom terechtkomen. In het menselijk genoom komen tienduizenden genen voor die de code voor het RT- en INT-enzym bevatten. "Dat betekent dat er een reële kans bestaat dat veel RNA gaat integreren in bijvoorbeeld celcyclusgenen of in genen die de stofwisseling aansturen. Het resultaat? Een verhoogde kans op kanker en stofwisselingsafwijkingen. Daar is nog niet op getest", aldus een moleculair bioloog in februari 2021<ref>Peter Borger, 'Zichzelf versterkende mRNA-vaccins. Wat zijn het en wat doen ze?', in: ''Weet Magazin'', feb. 2021. De auteur is moleculair bioloog. Hij deed 25 jaar onderzoek naar de genetische aspecten van wat virussen met lichaamscellen doen. </ref><ref name=":15">Zie ook de bedenkingen van de toxicoloog en immunoloog Prof. Dr. Stefan Hockertz, https://hausarztpraxis-weilheim.de/2020/12/10/update-mrna-impfstoffe/, 10 dec. 2020.</ref>.
 
Het mRNA-vaccin wordt diep in een spier geïnjecteerd. De cellen van het spierweefsel delen zich minder snel dan die van de kiemlaag van de huid of van de inwendige darmbekleding. Spiercellen met veranderd DNA vermenigvuldigen zich minder snel dan huidcellen. Verder is het zo dat oudere mensen, die minder generaties cellen hebben te gaan, minder risico lopen dan jongeren, die nog een heel leven voor zich hebben. Daarom is het inenten van ''oude'' mensen met een RNA-vaccin wellicht oké. Maar jonge mensen, zegt genoemde moleculair bioloog, kun je beter pas inenten na uitvoerige studies die 'genotoxiciteit' uitsluiten<ref>[[Peter Borger]], https://www.facebook.com/eddymaatkamp/posts/1125442407929109. 2 maart 2021.</ref>. "Genotoxiciteit" wil zeggen dat het proces "RNA → cDNA → genoomintegratie" kan leiden tot een verstoorde genetische controle en op de lange duur tot genetische afwijkingen en ziekte. RNA-vaccins zijn niet getest op dit risico<ref name=":17">Peter Borger, https://twitter.com/BorgerPieter/status/1339516643949629440, 17 dec. 2020.</ref>. "Als genoom-onderzoeker ga ik geen injecties van de nieuwe RNA-vaccins nemen<ref>Peter Borger, https://twitter.com/BorgerPieter/status/1339516645430194176, 17 dec. 2020.</ref>.
 
Een hoogleraar immunologie stelde echter in jan. 2021: "Om het rna van het vaccin om te zetten in dna zijn enzymen nodig die onze eigen cellen helemaal niet aanmaken. Dat gebeurt dan ook niet."<ref name=":9">Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC), in: [https://www.volkskrant.nl/wetenschap/youtube-hit-de-hoogleraar-die-coronavaccins-fileert-zes-uitspraken-beoordeeld~bce73b37/ YouTube-hit: de hoogleraar die coronavaccins fileert. Zes uitspraken beoordeeld], Volkskrant.nl, 22 jan. 2021.</ref> Een andere deskundige, hoogleraar coronavirologie<ref name=":10">Eric Snijder van het Leids Universitair Medisch Centrum, in: [https://www.volkskrant.nl/wetenschap/youtube-hit-de-hoogleraar-die-coronavaccins-fileert-zes-uitspraken-beoordeeld~bce73b37/ YouTube-hit: de hoogleraar die coronavaccins fileert. Zes uitspraken beoordeeld], Volkskrant.nl, 22 jan. 2021.</ref>, ontkent dat het mRNA van het vaccin mogelijk wordt ingebouwd in het DNA in de celkern, omdat dit ook niet gebeurd met andere RNA-moleculen in de cel. Door een virus geïnfecteerde cellen zijn vol viraal rna. Coronavirussen en nog een aantal andere virusgroepen maken zelfs extra mRNAs. Als dit opname in het DNA een probleem was, "dan zou het ook een probleem zijn voor iedereen die natuurlijk geïnfecteerd raakt, met welk rna-virus dan ook. Miljarden mensen, duizenden jaren lang, tientallen infecties per jaar."<ref name=":10" />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.